Gotował: Robert Kopacz, szef kuchni Upfield Professional.
Składniki:
Ciasto na cappelli:
Mąka 300 gr
Semoliny ( np.krupczatka) 100 gr
Jajka 4 sztuki
Oliwa 2 łyżeczki
Sól szczypta
Farsz:
Dynia 300 gr
Rama coulinesse 20 gr
Soczewica 200 gr
Violife Prosociano 60 gr
Świeża kolendra ½ pęczka
Swieża mięta ½ pęczka
Sok z limonki
Sól
Pieprz
Sos serowy
Flora 15% 0,5 l.
Violife gouda lub cheddar
Violife prosociano 5 gr.
Sól
Pieprz
Ananas
Ananas 1 duży
Sok z limonki
Syrop klonowy 1 łyżka
Mielony imbir 1 łyżeczka
Violife Creamy Original 1 opakowanie
rum ciemny 1 łyżka
laska wanilii 1 sztuka
liście mięty do podania
wiórki kokosowe 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Cappelli: z mąki, wody, soli, jajek i oleju zagnieść ciast. Wyrobić na jednolitą i lśniącą masę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 20 minut, by odpoczęło. Ciasto podzielić na 2 części i cienko rozwałkować. Na jednej części ciasta rozkładamy farsz i przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Następnie formujemy kwadraty lub kółka i dokładnie sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie.
Farsz: obraną i pokrojoną w kostkę dynię przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z ramą coulinesse lub oliwą i pieczemy do miękkości w piecu w temperaturze 160 stopni. Upieczoną dynię mieszamy z ugotowaną soczewicą, posiekaną kolendrą, miętą, violife prosociano ,sokiem z limonki-całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Vegański sos serowy: do rondelka wlewamy Florę, dodajemy stary Violife-wszystko razem podgrzewamy, mieszając, by się nie przypaliło. Kiedy Violife się rozpuści dodajemy przyprawy i redukujemy do odpowiedniej dla nas konsystencji. Ugotowane cappelini podajemy z sosem serowym, pomidorkami koktajlowymi i ruccolą.
Ananas: rozpalamy grilla lub rozgrzewamy patelnię grillową. Plastry ananasa przekładamy do dużej miski, dodajemy sok z limonki, syrop klonowy, imbir i dobrze mieszamy. Ananasa grillujemy około 2-3 minut z każdej strony, aż będzie lekko zarumieniony. Trzepaczką mieszamy Violife Creamy Original z syropem klonowym, wanilią do uzyskania gęstej konsystencji. Ananasa podajemyz sosem Violife Creamy, posypanego wiórkami kokosowymi i listkami mięty.
Sposób podania: dowolny