Gotował: Tomasz Zapała – Polska Inicjatywa Kulinarna, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.
Składniki:
Sok z ananasa 150 ml
Agar 4 gr
Świeże owoce ( truskawki, jeżyny ,maliny, borówki)
Ogórek świeży 1 szt.
Mięta listki
Bezy kilkanaście małych sztuk
Biszkopciki małe kilka sztuk
Wanilia cukier
Sposób przygotowania:
Spaghetti: sok z ananasa redukujemy ,by zgęstniał. Dodajemy 2 gramy agaru. Gotujemy około 1 minuty. Do strzykawki mocujemy rurkę taką jak do kroplówek przyciętą na 15 cm. Wciągamy płyn do rurki i razem z rurką umieszczamy go w naczyniu z bardzo zimną wodą. Czynność powtarzamy wykorzystując nowe rurki. Po kilkunastu minutach podłączamy kolejno wypełnione płynem rurki do strzykawki i wypychamy zawartość na talerz. Spaghetti gotowe.
Kawior z mięty i ogórka: ogórka myjemy , obieramy i razem z listkami mięty blendujemy. Przecedzamy przez drobne sitko . Do tego soku (150 ml.) dodajemy 2 gramy agaru. Całość przekładamy do dyspensera i wkrapiamy na zimny olej. Odcedzamy i przelewamy wodą.
Mus truskawkowy: truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Przekładamy do naczynia i dodajemy ziarna z laski wanilii. Całość blendujemy.
Sposób podania:
Na dno talerza wylewamy mus, na nim układamy spaghetti. Dekorujemy kawiorem, piankami i świeżymi owocami. Biszkopty rozkruszamy i posypujemy nimi spaghetti.