Gotowała : Dorota Wawrzycka – dietetyk, specjalista żywienia klinicznego, weganka
Składniki:
Sałatka tabule
Tofu 1 kostka
Kasza bulgur 2 woreczki
Pietruszka 2 pęczki
Mięta 2 pęczki
Pomidory malinowe 2 szt.
Ogórek świeży 2 szt.
Pasta bezjajeczna
Tofu 1 kostka
Majonez wegański 3 łyżki
Musztarda francuska 2 łyżeczki
Czarna sól ( kala namak) 1 i ½ łyżeczki
Płatki drożdżowe 1 łyżeczka
Syrop z agawy lub miodu kurkuma spora szczypta
Pieprz spora szczypta
Pasta bezrybna
Tofu wędzone 1 kostka
Arkusz nori 1 sztuka
Majonez wegański 4 łyżki
Musztarda 2 łyżki
Sos sojowy,
Szczypiorek posiekany 1 łyżka
Sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatka tabule: kaszę gotujemy w osolonej wodzie . Cebule, ogórki ,pomidory kroimy w drobniutką kostkę. Pietruszkę i miętę drobno siekamy, czosnek przeciskamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy sok z cytryny , całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pasta bezjajeczna: w szklance mieszamy majonez, musztardę, czarną sól, płatki drożdżowe, syrop z agawy , kurkumę i pieprz. Tofu kroimy na kawałki dorzucamy go do szklanki i blendujemy wszystko na gładką pastę. Na koniec dodajemy szczypiorek. Podajemy ze świeżym pieczywem i pomidorami.
Pasta bezrybna: nori posiekać i zaleć. W szklance wymieszać majonez, musztardę ,sos sojowy, syrop z agawy i sporą szczyptę pieprzu. Tofu pokroić na kawałki, dodać zawartość szklanki i namoczone wodorosty, wszystko zblendować na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wmieszać szczypiorek. Podajemy ze świeżym pieczywem i pomidorami.