Dzikie oregano, jak potocznie nazywa się lebiodkę, to zioło, po które warto sięgnąć latem. Tym bardziej, że w tym czasie można znaleźć jego różowe kwiaty.
Marek Lotarski, leśniczy Leśnictwa Bieliny podkreśla, że lebiodka pospolita jest mało wymagającą rośliną. Rośnie na piaszczystych i słabych jakościowo glebach, a była wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i do leczenia.
– Może służyć zarówno jako surowiec zielarski, kiedyś szeroko stosowany przez nasze babcie. Można ją też wykorzystywać w kuchni jak oregano – mówi leśnik.
Jak dodaje Marek Lotarski, dzikie oregano swoje właściwości lecznicze zawdzięcza olejkom eterycznym i flawonoidom zawartym w roślinie.
– Lebiodka może być wykorzystywane między innymi do leczenia chorób układu trawiennego. Działa odkażająco, wykrztuśnie, może łagodzić stany zapalne w naszym organizmie – informuje Marek Lotarski.
Leśnik zaznacza, że roślina o drobnych różowych kwiatach jest też miododajna, więc można ją siać jako tak zwany pożytek dla pszczół.