Gotował: Konrad Stokowiec, szef Restauracji Willi Hueta.
Składniki:
Śledzie solone 30 dkg.
Ogórki małosolne 2 szt.
Jabłko słodkie twarde ½ szt.
Gruszka ½ szt.
Kapary małe 2 łyżeczki
Marynowane gąski
Szczypiorek
Bazylia świeża
Rukola świeża
Orzechy włoskie lub migdały
Musztarda francuska
Oliwa z oliwek
Olej
Cebula czerwona 1 szt.
Ocet winny
Cukier
Sól
Pieprz
Marynowane ziarna pieprzu
Bajgle:
Mąka 1 kg.
Drożdże 45 gr.
Mleko 265 ml.
Woda 265 ml.
Sól 20 gr.
Cukier 60 gr.
Masło 30 gr.
Jajko do posmarowania bajgli
Posypka: sezam, mak,
Sposób przygotowania:
Bajgle: do miski miksera wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko i ciepłą wodę, drożdże, cukier, masło i sól. Miksujemy na wolnych obrotach przez 2 minuty, po tym czasie zwiększamy obroty i miksujemy jeszcze około 6 minut. Plastyczne ciasto przekładamy na blat( ważne, by nie podsypywać mąką). Zagniatamy ciasto i przykrywamy folia spożywczą na 10 minut, by odpoczęło. Po tym czasie nożem ucinamy kawałek ciasta i rolujemy. Z takich kawałków formujemy bajgle lub bułeczki. Bajgle smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypujemy tym co lubimy. Może to być sezam, mak, czarnuszka lub sól morska. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni n, pierwsze 8-10 minut bez termo obiegu i następnie 2-3 minuty z termo obiegiem.
Pesto: do miski przekładamy umytą rukolę, bazylię i natkę pietruszki, olej, oliwę z oliwek i wszystko blendujemy. Do całości dodajemy ulubione orzechy, musztardę francuską . Dodajemy namoczoną wcześniej w occie winnym z solą cebulkę pokrojoną w pióra.
Tatar ze śledzia: solonego śledzia z oleju kroimy w drobną kostkę. W drobną kostkę kroimy jabłko, gruszkę, suszone pomidory i ogórki małosolne. Dodajemy małe kapary, musztardę francuską, posiekany szczypiorek, olej z suszonych pomidorów, olej słonecznikowy i trochę soku z limonki. Całość mieszamy i odstawiamy, by się przegryzło.
Sposób podania:
Na spodzie talerza rozsmarowujemy pesto. Na nim układamy kawałki śledzia a obok tatara ze śledzia. Całość dowolnie dekorujemy. Podajemy ze świeżymi bajglami i masłem.