Pierś z kaczki na dwa sposoby z puree z selera i białej czekolady podana z musem jabłkowym gotował: Michał Markowicz – Polska Inicjatywa Kulinarna, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.
Składniki:
Kaczka pierś 3 szt.
Seler duży 2 szt.
Biała czekolada 2 szt.
Napój sojowy 1szt
Kwaśne i twarde jabłka 3-4 duże sztuki
Fenkui 1 szt.
Demi glace
Lody z rokitnika
Masło
Olej
Rozmaryn świeży
Sposób przygotowania:
Kaczka paski: pierś z kaczki myjemy, zdejmujemy skórę i kroimy na pół. Połówki kroimy na paski około 1 cm, przecinając włókna. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy w zależności od upodobania np. żurawinę, rodzynki, orzechu, fenkui, sezam.
Kaczka cała pierś: pierś kaczki od strony mięsa marynujemy kolorowym pieprzem i świeżym rozmarynem. Smażymy od zimnej patelni stroną od skóry, aż będzie chrupiąca. Odwracamy na drugą stronę i smażymy około 6-8 minut. Pod koniec można dodać masło, czosnek i należy posolić. Odstawiamy pod przykryciem na 3 minuty.
Puree z selera: selera myjemy i obieram. Kroimy w plastry, zalewamy napojem sojowym i gotujemy do miękkości. Blendujemy i dodajemy białą czekoladę dokładnie mieszając.
Mus jabłkowy:
Jabłka myjemy i kroimy w cząstki. Pieczemy w temperaturze 220 stopni do chwili aż się skarmelizują. Całość miksujemy i przecieramy przez sitko.
Sposób podania:
dowolny