Gotowały: Anna Tybinkowska i Karolina Olejarz – zwolenniczki kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, które przygotowały zupę curry oraz carpaccio.
Składniki:
Zupa curry:
Włoszczyzna,
Liść laurowy,
Ziele angielskie,
Makaron vermicelli lub ryżowy,
Imbir,
papryczka chilli,
Trawa cytrynowa,
Czosnek,
Kumin,
Kurkuma świeża ew. proszek,
Szalotka,
Limonka,
Olej sezamowy,
Sól,
Tofu może być wędzone,
Świeża kolendra,
Mleko kokosowe w puszce,
Jasny sos sojowy,
Może być papryka,
Krewetki w wersji nie wege
Carpaccio:
Buraki pieczone lub gotowane w skórkach,
Rukola,
Orzechy (pistacje albo włoskie),
Feta,
Cytryna,
Koperek,
Oliwa,
Czosnek,
Sól
Sposób przygotowania:
Zupa curry: Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy. Do garnka wlewamy trochę oleju i przesmażamy na nim liście laurowe, ziele angielskie oraz włoszczyznę. Po kilku minutach zalewamy wodą i gotujemy bulion.
Pasta curry do zupy: kurkumę, imbir, czosnek, papryczki chilli, trawę cytrynową, kumin, cebulkę dymkę rozcieramy z solą na desce (można zblendować). Olej sezamowy przelewamy na patelnię i przesmażamy na nim naszą pastę. Dodajemy pokrojoną w drobniutką kostkę cebulkę i czerwoną papryczkę. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, sok z limonki, sos sojowy jasny.
Podajemy z wędzonym tofu pokrojonym w kostkę, krewetkami (lub podsmażoną rybą) oraz makaronem ryżowym. Posypujemy posiekaną kolendrą.
Carpaccio z buraka: ugotowane lub upieczone buraki obieramy ze skórki. Kroimy na bardzo cienkie plastry. Układamy na talerzu. Na wierzchu układamy umytą rukolę i drobno pokrojony ser feta. Całość posypujemy skruszonymi orzechami pistacjowymi lub włoskimi i polewamy sosem.
Sos do carpaccio: Oliwa z oliwek, koperek, skórka i sok z cytryny, sól, pieprz. Wszystko dokładnie blendujemy.