W wakacje, od poniedziałku do piątku, zapraszamy Państwa do „Letniej kuchni Radia Kielce”.
Każdy dzień tygodnia to inna tematyka: wegańskie poniedziałki, słodkie wtorki, kosmiczna środa, mięsny czwartek, piątkowa rybka. Potrawy będą przygotowywać znani i lubiani kucharze z województwa świętokrzyskiego. W letniej kuchni Radia Kielce pojawią się także goście oraz liczne niespodzianki. Zapraszamy od poniedziałku do piątku o godz. 10.30.
Dziś gotował dla Państwa Tomasz Soczumski – szef Restauracji Żółty Słoń i Krzysztof Nawrot, serwując: Tortillę (tacos) z pastrami i komosą ryzową oraz liofilizowanymi owocami
Składniki:
Komosa ryżowa (sucha) 150 gr
Pastrami 250 gr
Avocado 1 szt.
Chili 1 szt.
Papryczka jalapeno 1 szt.
Limonka 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Kolendra
Liofilizowane owoce (truskawki i ananas)
Placki tortilli kukurydziane 4 szt.
Ananas świeży 1 szt.
Mango pulpa 1 puszka
Sposób przygotowania:
Komosę gotujemy w osolonej wodzie około 15 min. Placki tortilli podgrzewamy na patelni bądź w piekarniku-można je podgrzać przewieszając przez ruszt-nabiorą wtedy kształtu łódeczek.
Guacamole: blendujemy avocado, czosnek, chili, kolendrę, sok z limonki, sól i pieprz.
Liofilizowane owoce namaczamy w wodzie. Dodajemy je do komosy ryżowej razem z pulpą z mango.
Salsa z ananasa: ananasa obieramy i kroimy w drobniutką kostkę. Podobnie kroimy papryczkę chili. Dodajemy troszkę oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy.
Sposób podania:
Na placki tortilli wykładamy pierwszą warstwę komosy , na to pastrami i jeszcze niewielką ilość komosy, polewamy salsą i ozdabiamy np. liśćmi botwinki.