Konrad Stokowiec – szef Restauracji Willi Hueta oraz Dawid Marszałek, przygotowali: żeberka w sosie barbecue z młodymi warzywami i ziemniaczanym puree.
Składniki:
Żeberka 6 szt. (około 2 kg)
Ulubione przyprawy do żeberek – według uznania – może to być: tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, musztarda, ketchup
Nowalijki: świeża marchewka, pietruszka i botwinka
Suszone śliwki 200 gr
Imbir świeży
Papryczka chili 1 szt.
Żurawina ze słoika
Ketchup
Sól
Pieprz
Ziemniaki młode 1 kg
Śmietanka 36 proc. około pół szklanki
Masło 50 gr
Masło klarowane – 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Żeberka nacieramy ulubionymi przyprawami, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 12 godzin. Pieczemy w piekarniku przez trzy godziny w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu obsmażamy na maśle na złoto-brązowy kolor.
Sos barbecue: suszone śliwki namaczamy w wodzie na około dwie godziny. Następnie gotujemy je z dodatkiem imbiru, papryczki chili, ketchupu, żurawiny i sosu pieczeniowego z żeberek. Gotujemy tak długo, aż sos stanie się gęsty.
Puree: ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i ubijamy, dodajemy masło i śmietankę, bardzo dokładnie mieszamy. Przekładamy na rozgrzaną patelnię i podgrzewamy jeszcze przez kilkanaście minut uważając, by się nie przypaliły.
Nowalijki: marchewkę, pietruszkę i buraczki z botwinki gotujemy nas pół twardo. Następnie rozpuszczamy na patelni masło zwykłe i klarowane, i podsmażamy nowalijki.
Sposób podania:
Z puree robimy różyczki przy użyciu rękawa cukierniczego, wykładamy żeberka oraz nowalijki. Dekorujemy według uznania.
 M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20
 M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20           
  
 










 
  
 
