Młody kurczak w otulinie ze słoniny na zasmażanej kapuście z pomidorami – to danie, które zwyciężyło w wojewódzkim etapie „Bitwy regionów” – konkursu kulinarnego, którego koordynatorem jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Kielcach.
Potrawę zgłosiło Koło Gospodyń Wiejskich z Rzeczycy Mokrej i to ono będzie reprezentować województwo świętokrzyskie w ogólnopolskim finale tego konkursu, który odbędzie się w dniach 4 i 5 września podczas dożynek jasnogórskich w Częstochowie.
Drugie miejsce otrzymało KGW „Osinianki” z Osin za pieczone pierogi z zakwaszanymi ziemniakami i lebiodą, a trzecie Koło Gospodyń Wiejskich w Bębnowie za karczek z jelenia na kiszonej kapuście z zestawem leśnych grzybów. Na konkurs wpłynęły w sumie 23 potrawy. Jego celem jest promowanie regionalnych produktów i potraw. Warunkiem jest to, że mają one być oparte na lokalnych składnikach i bazować na dawnych przepisach.
Jak powiedział Jacek Toś, dyrektor oddziału regionalnego KOWR w Kielcach, tegoroczny konkurs był ciekawy, ponieważ pokazał nowe potrawy, które do tej pory rzadko gościły w naszej świadomości i na naszych stołach. Najczęściej są to potrawy oparte na prostych produktach. Widać w nich pomysłowość i zmysł kulinarny pań z KGW.
Komisja konkursowa pod przewodnictwem profesjonalnego kucharza, oprócz trzech głównych miejsc, przyznała także dwa wyróżnienia dla Koła Gospodyń Wiejskich „Jaworzanki”, za chłopski zestaw obiadowy oraz dla KGW „Klimontowianki”, za zupę krem kartoflaną na serwatce. Główni laureaci otrzymali nagrody finansowe w wysokości 1 tys. zł, 500 zł i 300 zł.
Z powodu epidemii konkurs miał formę online. Koła przysyłały filmiki przedstawiające sposób przygotowania potrawy, wraz z krótkim opisem składników.