W wakacje, od poniedziałku do piątku, zapraszamy Państwa do „Letniej kuchni Radia Kielce”.
Każdy dzień tygodnia to inna tematyka: wegańskie poniedziałki, słodkie wtorki, kosmiczna środa, mięsny czwartek, piątkowa rybka. Potrawy będą przygotowywać znani i lubiani kucharze z województwa świętokrzyskiego. W letniej kuchni Radia Kielce pojawią się także goście oraz liczne niespodzianki. Zapraszamy od poniedziałku do piątku o godz. 10.30.
Wtorek jest przeznaczony na słodkie potrawy. Dziś Paweł Buras i Patryk Buras z Cukierni Kalinka przyrządzili gofry domowe z bitą śmietaną i świeżymi owocami, podane z lemoniadą cytrynową i grejpfrutową.
Składniki:
Miód mały słoik
Cukier trzcinowy
Cytryny 3szt
Grejpfruty 2szt
Mięta 3 gałązki
Marakuja 3szt
Woda mineralna gaz 1szt
Woda mineralna bez gazu 1szt
Olej 0,5 litra
Mleko 1 litr
Jajka 5 szt.
Truskawki 0.5 kg
Borówki 0.5 kg
Banan 2 szt.
Śmietana kremówka 0, 5 litra
Kostki lodu
Sposób przygotowania:
Gofry:
Jajka ubijamy z cukrem i z cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, łączymy z olejem, mlekiem i delikatnie mieszamy z ubitą masą jajeczną. Mocno rozgrzewamy gofrownicę , wnętrze smarujemy olejem, wylewamy masę do formy i smażymy na złoty kolor. Dekorujemy dowolnie.
Lemoniada:
Cytrynowa – do dzbanka wsypujemy cukier trzcinowy i wlewamy miód. Całość zalewamy 2 szklankami wody i dokładnie mieszamy aż wszystko się rozpuści. Wyciskamy sok z cytryn i dodajemy go do wody z cukrem i miodem. Całość uzupełniamy jeszcze 2 szklankami wody. Dekorujemy owocami i miętą -podajemy schłodzoną z kostkami lodu.
Grejpfrutowa – do dzbanka wsypujemy cukier trzcinowy i wlewamy miód. Całość zalewamy 2 szklankami wody i dokładnie mieszamy aż wszystko się rozpuści. Wyciskamy sok z 1 cytryny i 1 grejpfruta ,dodajemy go do wody z cukrem i miodem. Całość uzupełniamy jeszcze 2 szklankami wody gazowanej. Dekorujemy owocami i miętą -podajemy schłodzoną z kostkami lodu.