W wakacje, od poniedziałku do piątku, zapraszamy Państwa do „Letniej kuchni Radia Kielce”.
Każdy dzień tygodnia to inna tematyka: wegańskie poniedziałki, słodkie wtorki, kosmiczna środa, mięsny czwartek, piątkowa rybka. Potrawy będą przygotowywać znani i lubiani kucharze z województwa świętokrzyskiego. W letniej kuchni Radia Kielce pojawią się także goście oraz liczne niespodzianki. Zapraszamy od poniedziałku do piątku o godz. 10.30.
Dziś gotował dla Państwa Mariusz Bezak, nauczyciel z Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach, który przygotował gruszki szafranowe z sosem malinowo rozmarynowym na domowej kruszonce z kosmiczną bezą.
Składniki:
Gruszki równej wielkości 4 szt.
1 l. Wina białego wytrawnego
Likier cytrynowy do smaku
1 op. Szafranu
0.5 kg cukru trzcinowego
0,5 kg cukru białego
250 gr mąki
250 gr masła
0.5 kg maliny mrożonej
1 szt rozmaryn świeży
0.5 l śmietany kremówki
0.5 l śmietany 36 proc
0.25 kg truskawki
O.25 borówki
0.25 maliny
0.25 kg porzeczki czerwonej
0.5 kg cukru pudru
Sposób przygotowania:
Gruszki: W garnku gotujemy białe wino z szafranem, rozmarynem i likierem cytrynowym. Gruszki myjemy, obieramy a od spodu usuwamy gniazda nasienne. Następnie gruszki przekładamy do winnego wywaru i gotujemy około 20 minut-tak ,by były półtwarde.
Kruszonka: stosujemy zasadę 2:1:1 -2 porcje mąki, 1 porcja cukru, 1 porcja masła. Wszystko zagniatamy, palcami robimy kruszonkę. Na blachę od piekarnika wykładamy pergamin, przesypujemy kruszonkę i pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Kosmiczna beza: do wykonania tylko w odpowiednich warunkach z użyciem ciekłego azotu. W warunkach domowych zastępujemy tradycyjną bezą.
Sos malinowo rozmarynowy: gotujemy maliny z cukrem, można dodać wino lub jakiś likier i świeży rozmaryn. Dokładnie miksujemy.
Sposób podania:
Na talerz przesypujemy kruszonkę. Układamy gruszkę, obok układamy świeże owoce i bezy. Ozdabiamy sosem i listkami mięty.