Mirosław Ciołak, szef kuchni w Restauracji Sjesta Hotelu Red w Ostrowcu Świętokrzyskim, przygotował tatara wegetariańskiego.
Składniki:
4 porcje
średnie bakłażany 2 szt.
Pomidory malinowe 2 szt.
Cytryna 1 szt.
Czosnek 3 ząbki
Kapary
Seler 1 szt.
Papryka chili
Papryka wędzona
Zioła prowansalskie
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Selera obieramy, solimy, dodajemy zioła prowansalskie, oliwę z oliwek. Wszystko zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na 20 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Bakłażana myjemy, przecinamy na pół i solimy. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie papierowym ręcznikiem ściągamy nadmiar wody i wstawiamy na 20 minut do piekarnika także o temperaturze 180 stopni. Po tym czasie przekładamy gorącego bakłażana do woreczka foliowego i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 15 minut tak, by się zaparzył. Następnie łyżką oddzielamy miąższ od skórki. Pomidora należy sparzyć i obrać ze skórki. Bakłażana, pomidora i czosnek drobno kroimy, do tego dodajemy posiekane kapary, sok z cytryny i przyprawy do smaku ( sól, pieprz, paprykę chili i paprykę wędzoną).
Sposób podania:
Selera kroimy na plastry grubości około 0,5 cm. Przekładamy na talerz. Na selera wykładamy tatara. Całość dowolnie dekorujemy.
 M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20
 M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20           
  
 










 
  
 
