Mirosław Ciołak, szef kuchni w Restauracji Sjesta Hotelu Red w Ostrowcu Świętokrzyskim, przygotował tatara wegetariańskiego.
Składniki:
4 porcje
średnie bakłażany 2 szt.
Pomidory malinowe 2 szt.
Cytryna 1 szt.
Czosnek 3 ząbki
Kapary
Seler 1 szt.
Papryka chili
Papryka wędzona
Zioła prowansalskie
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Selera obieramy, solimy, dodajemy zioła prowansalskie, oliwę z oliwek. Wszystko zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na 20 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Bakłażana myjemy, przecinamy na pół i solimy. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie papierowym ręcznikiem ściągamy nadmiar wody i wstawiamy na 20 minut do piekarnika także o temperaturze 180 stopni. Po tym czasie przekładamy gorącego bakłażana do woreczka foliowego i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 15 minut tak, by się zaparzył. Następnie łyżką oddzielamy miąższ od skórki. Pomidora należy sparzyć i obrać ze skórki. Bakłażana, pomidora i czosnek drobno kroimy, do tego dodajemy posiekane kapary, sok z cytryny i przyprawy do smaku ( sól, pieprz, paprykę chili i paprykę wędzoną).
Sposób podania:
Selera kroimy na plastry grubości około 0,5 cm. Przekładamy na talerz. Na selera wykładamy tatara. Całość dowolnie dekorujemy.