wtorek, 13 maja 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Piątkowa rybka. Sandacz z patelni podany na pszenicy okrągło-ziarnistej z suszonymi pomidorami i szpinakiem, musem z zielonego groszku i mięty oraz szparagami na maśle

Magdalena Sitek
2021-07-02 12:00
2 min. czytania
A A
02.07.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Piątkowa rybka / Dionizy Krawczyński / Radio Kielce

02.07.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Piątkowa rybka / Dionizy Krawczyński / Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Tomasz Zapała z Polskiej Inicjatywy Kulinarnej i Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, przygotował: sandacza z patelni podanego na pszenicy okrągło-ziarnistej z suszonymi pomidorami i szpinakiem, musem z zielonego groszku i mięty oraz szparagami na maśle, ozdobionego chipsem ze skóry sandacza.

Czytaj również

22.08.2021. Chęciny. „Wakacje 2021. Spotkajmy się” / Wiktor Taszlow / Radio Kielce

To już koniec wakacji. Nadszedł czas na podsumowanie lata z Radiem Kielce

2021-08-29
27.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Piątkowa rybka / Anna Kwapisz / Radio Kielce

Piątkowa rybka. Polędwica z dorsza w szynce parmeńskiej, smażony łosoś z sosem rakowym, puree i fasolką szparagową

2021-08-27

SKŁADNIKI:

Sandacz świeży 500 gr.

Pszenica okrągło-ziarnista  400 gr.

Pomidory suszone 100 gr.

Świeży szpinak 30 listków

Zielony groszek świeży lub mrożony 300 gr.

Świeża mięta 10 listków

Szparagi zielone-pęczek

Papryka czerwona 60 gr.

Cebula 50 gr.

Masło 50 gr.

Olej

Sól

Pieprz

 

Sposób przygotowania:

SANDACZ

Sandacza dokładnie płuczemy, nacinamy skórę. Na patelni rozgrzewamy mocno olej, następnie go usuwamy i na taką gorącą patelnię układamy kawałki sandacza skórą do dołu.  Smażymy na złoty kolor z obu stron.

PSZENICA

Pszenicę namaczamy na 12 godzin w wodzie. Po tym czasie odcedzamy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 1,5 godziny. Ma być lekko twarda. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy suszone pomidory i jeszcze chwilę razem dusimy. Dodajemy ugotowaną pszenicę i listki szpinaku. Całość jeszcze przez chwilę podsmażamy, dokładnie mieszając. Na zakończenie dodajemy masło i czekamy, aż się rozpuści. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

MUS Z ZIELONEGO GROSZKU I MIĘTY

Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy groszek i chwilę podsmażamy. Wszystko przekładamy do naczynia, dodajemy listki mięty i blendujemy na gładką masę .

SZPARAGI

Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy końcówki, resztę obieramy. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy na pół twardo. Po ugotowaniu hartujemy w zimnej wodzie z kostkami lodu. Dzięki temu zachowają świeży zielony kolor. Szparagi przecinamy wzdłuż na pół. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy szparagi i czerwoną paprykę pokrojoną w cienkie paski. Chwilę podsmażamy.

CHIPSY ZE SKÓRY SANDACZA

Odcinamy skórę od ryby tak, by nie zostało na niej mięso. Skórę przekładamy na blachę i suszymy w piekarniku około 2-3 godzin w temperaturze 80 stopni.  Po wysuszeniu kroimy skórę na kawałki i smażymy przez krótką chwilę na mocno rozgrzanym oleju.

Sposób podania:

Na środku talerza układamy pszenicę. Na niej umieszczamy dwa kawałki sandacza oraz szparagi. Całość dekorujemy musem z groszku i mięty, oliwą oraz chipsami ze skóry sandacza.

Tagi: WAKACJE 2021. Spotkajmy się!Letnia kuchnia Radia Kielce

CZYTAJ RÓWNIEŻ

22.08.2021. Chęciny. „Wakacje 2021. Spotkajmy się” / Wiktor Taszlow / Radio Kielce

To już koniec wakacji. Nadszedł czas na podsumowanie lata z Radiem Kielce

2021-08-29
27.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Piątkowa rybka / Anna Kwapisz / Radio Kielce

Piątkowa rybka. Polędwica z dorsza w szynce parmeńskiej, smażony łosoś z sosem rakowym, puree i fasolką szparagową

2021-08-27
Radio Kielce

FOTOPUZZLE. Zagadka fotograficzna

2021-08-27
Radio Kielce

FOTOPUZZLE. Zagadka fotograficzna

2021-08-26
25.08.2021. Kielce. Letnia Kuchnia Radia Kielce. Kosmiczna środa / Anna Kwapisz / Radio Kielce

Kosmiczna środa. Sushi

2021-08-25
Radio Kielce

FOTOPUZZLE. Zagadka fotograficzna

2021-08-25
24.08.2021. Kielce. Letnia Kuchnia Radia Kielce. Słodki wtorek / Anna Kwapisz / Radio Kielce

Słodki wtorek. Mono deser o smaku białej czekolady z konfiturą malinową i mini bezą Pavlova

2021-08-24
Radio Kielce

FOTOPUZZLE. Zagadka fotograficzna

2021-08-24

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA
  • PATRONATY

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLKRADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.