W wakacje, od poniedziałku do piątku, zapraszamy Państwa do „Letniej kuchni Radia Kielce”.
Każdy dzień tygodnia to inna tematyka: wegańskie poniedziałki, słodkie wtorki, kosmiczna środa, mięsny czwartek, piątkowa rybka. Potrawy będą przygotowywać znani i lubiani kucharze z województwa świętokrzyskiego. W letniej kuchni Radia Kielce pojawią się także goście oraz liczne niespodzianki. Zapraszamy od poniedziałku do piątku o godz. 10.30.
Dziś gotował dla Państwa Mariusz Bezak, nauczyciel z Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach, który przygotował klopsiki z kaszy jaglanej gotowanej na mleku kokosowym podane z kisielem malinowo-buraczanym i lodami limonkowymi.
Składniki:
Klopsy:
Kasza jaglana 200 gr.
Mleko kokosowe 1 puszka
Mleko 3,2 proc. ½ szklanki
Kisiel:
Maliny świeże 0,4 kg
Buraki gotowane 2 szt.
woda 0,4 l.
Mąka ziemniaczana do zagęszczenia
Cukier do smaku
Lody:
Śmietanka 36 proc. 0,5 l.
Jogurt naturalny lub kefir 0,4 l.
Likier limonkowy 0,15 l.
Limonka 1 szt.
Świeże owoce ( truskawki, borówki)
Kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
Klopsy: w rondelku gotujemy mleko zwykłe i kokosowe, dosypujemy kaszę jaglaną i gotujemy do miękkości uważając żeby się nie przypaliła.
Kisiel: Gotujemy wodę z malinami tak jak kompot. Całość przecieramy przez sitko. Dalej gotujemy, zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Dosładzamy do smaku. Buraki kroimy w drobna kostkę i dodajemy do kisielu. Całość gotujemy jeszcze około 1 minuty na małym ogniu.
Lody: Miksujemy śmietankę z jogurtem i cukrem. Do masy dodajemy sok z limonki, likier limonkowy oraz pokrojoną w drobniutką kostkę skórkę z limonki. Całość dokładnie miksujemy i wkładamy do zamrażalnika.
Sposób podania: Gałkownicą do lodów robimy klopsy z kaszy jaglanej. Polewamy je kisielem. Obok podajemy lody. Całość dekorujemy świeżymi owocami i listkiem mięty.