Jagoda kamczacka to owoc mało jeszcze znany w Polsce. Dziś w gospodarstwie „Jagodowe pole” w Modliborzycach, gmina Baćkowice mnóstwo osób miało okazję przekonać się jak smakuje. To dzięki dniu otwartemu zorganizowanemu przez hodowców jagody kamczackiej.
Ewelina Pielaszkiewicz, właścicielka uprawy informowała, że owoce są już dojrzałe i nadają się do konsumpcji.
– To, co nie zostało zerwane ręcznie, będziemy jutro zbierać kombajnem. Są bardzo dojrzałe, smaczne i to ostatnia chwila, by je zebrać. Jeśli będziemy czekać jeszcze dłużej to po prostu opadną – powiedziała Ewelina Pielaszkiewicz.
W czasie dnia otwartego można spróbować świeżych, zebranych przez siebie owoców, ale także przetworów. Nasza reporterka na polu spotkała osoby z Radomia i Starachowic. Panie Alicja i Urszula zapewniały, że owoce im smakują. Prawdopodobnie owoce wykorzystają do zrobienia soku lub dżemu.
– Niedziela w polu, ale jest bardzo fajnie, kibicujemy takim pomysłom – twierdziły mieszkanki Starachowic.
Dzień otwarty jagody kamczackiej jest okazją by poznać innych producentów rolnych z okolicy. W Modliborzycach prezentowano między innymi miody i sery. Koło Gospodyń Wiejskich z Modliborzyc przygotowało pierogi z jagodą oraz różne wypieki. Magdalena Słota upiekła bułeczki z jagodą.
– Też z jagodą, właśnie z tej plantacji. Owoc jest smaczny, soczysty i na pewno nadaje się do wszystkich ciast i przetworów. Ma dość kwaskowaty smak, ale można go zneutralizować cukrem – mówi gospodyni.
Aby owoce nie puściły zbyt wiele soku w czasie pieczenia pani Magdalena poleca podsypać je odrobiną mąki ziemniaczanej.
Owoce jagody kamczackiej mają wiele dobroczynnych właściwości dla zdrowia, m.in. obniżają ciśnienie krwi, ale pomagają też osobom z anemią.
Impreza potrwa do godziny 18.