Zaledwie pięć przepisów z regionu świętokrzyskiego wpłynęło dotychczas do wojewódzkiego etapu ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa regionów”. Swoje pomysły mogą zgłaszać koła gospodyń wiejskich, a termin mija 30 czerwca, czyli za kilka dni.
Konkurs ma promować regionalne produkty i potrawy. Zwycięzca etapu wojewódzkiego będzie reprezentował nasz region w krajowym konkursie.
Jacek Toś, dyrektor oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa zachęca koła gospodyń do rywalizacji, z kilku powodów. Udział w konkursie jest okazją do przewertowania przepisów babć i prababć, aby wydobyć z niepamięci smaczne, regionalne potrawy i wypromować je.
– Wiele z tych dawnych smaków już umyka, tym bardziej warto zrobić wszystko, aby dawne kulinaria ponownie gościły na naszych stołach – stwierdził.
W tym konkursie ważne jest, aby z potrawą zgłaszaną na konkurs mocno powiązać produkty lokalne. Jedno ze zgłoszonych już dań opiera się na kaszy jaglanej gierczyckiej i o takie wyróżniki właśnie chodzi w tym konkursie – podkreśla dyrektor Jacek Toś.
Wśród innych zgłoszonych potraw są m.in. kluski tarte oraz kaczo-gęś.
Formularz zgłoszeniowy dostępny jest na stronie internetowej Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Trzeba m.in. opisać potrawę, uzasadnić jej wybór oraz wykonać dwuminutowy film z jej przygotowania. Komisja konkursowa oceni nadesłane prace w sposób zdalny i wyłoni laureatów. Zdobywca pierwszego miejsca będzie walczył o zwycięstwo w gronie najlepszych kół gospodyń wiejskich z kraju.