Brak bieżącej ciepłej i zimnej wody oraz środków dezynfekcyjnych, bałagan, przeterminowane produkty i niedostateczne zabezpieczenie żywności przed owadami. To tylko niektóre nieprawidłowości, jakie podkarpacki Sanepid wykrył podczas kontroli prowadzonych w ramach „Akcji Lato”.
Inspekcja sprawdza, czy przedsiębiorcy stosują się do przepisów sanitarnych, a także do obostrzeń związanych z epidemią. Chodzi zwłaszcza o sytuację w lokalach gastronomicznych, ogródkach i miejscach, gdzie podawana jest żywność.
Tylko w drugim tygodniu czerwca Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła 92 kontrole w restauracjach, barach, stołówkach, a także sklepach i miejscach sprzedaży lodów. 36 osób winnych stwierdzonych zaniedbań sanitarnych ukarano mandatami na łączną kwotę 6,35 tys. zł. Wydano 32 decyzje administracyjne nakazujące usunięcie usterek technicznych.