sobota, 17 maja 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Świętokrzyskie produkty walczą w Tokarni o podniebienia i nagrody

Dorota Klusek
2021-06-20 15:11
2 min. czytania
A A
20.06.2021. Tokarnia. Park Etnograficzny. „Jawor u źródeł kultury” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce

20.06.2021. Tokarnia. Park Etnograficzny. „Jawor u źródeł kultury” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

37 produktów bierze udział w 20. edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Czytaj również

W rocznicę śmierci Piłsudskiego uczcili pamięć swojego patrona

W rocznicę śmierci Piłsudskiego uczcili pamięć swojego patrona

2025-05-16
Nowa strzecha na trzech obiektach w skansenie

Nowa strzecha na trzech obiektach w skansenie

2025-05-16

Jurorzy pracują pod przewodnictwem Izabeli Byszewskiej, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, koordynatora konkursu „Nasz Kulinarne Dziedzictwo”. Szefowa tłumaczy, że każdy uczestnik konkursu musi sobie zdawać sprawę, że to nie jest zwyczajny konkurs kulinarny, w którym liczy się kreatywność. Tu, zamiast pomysłowości i oryginalności, o wiele ważniejsza jest tradycja.

Izabela Byszewska podkreśla, że jest to pierwsze i najważniejsze kryterium.

– Musi to być produkt osadzony w naszym regionie, który jest znany przynajmniej w lokalnym zakresie: na terenie gminy czy powiatu. Drugim, ważnym kryterium jest też tradycyjność receptury, czyli żeby nie była modyfikowana, bo zdarza się, że autorzy ulepszają smaki jakimiś współczesnymi przyprawami. Ta tradycyjna receptura ma wynikać też z zastosowania tradycyjnych składników, z naturalnych dodatków – zaznacza Izabela Byszewska.

Trzecim kryterium jest surowiec. Jurorka dodaje, że punktowane są tradycyjne odmiany roślin i zwierząt.

– Jeśli jest to produkt z mięsa, to ze zwierząt hodowanych w sposób tradycyjny, w małych gospodarstwach, czy jeżeli jest to produkt mleczarski to też z mleczarni, które skupują mleko od swoich okolicznych dostawców – mówi Izabela Byszewska.

Konkurs jest dwustopniowy. Teraz trwają etapy regionalne. Później na Targach Poznańskich odbędzie się finał, podczas którego te regionalne produkty powalczą o Perły – nagrody ogólnopolskie.

Wyniki dzisiejszego konkursu poznamy po godzinie 16 w Parku Etnograficznym w Tokarni, gdzie trwa wielkie święto kultury ludowej „Jawor u źródeł kultury”. To właśnie wydarzeniu organizowanemu przez Radio Kielce i Muzeum Wsi Kieleckiej towarzyszy konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Nagrodzeni w regionie otrzymują znak „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Stoiska oznaczone tym logo można spotkać także w pobliżu sceny. Jedno z nich należy do Gabrieli Król ze wsi Brzeście w gminie Bliżyn. Jej gospodarstwo od lat należy do sieci „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.

– Jesteśmy jego członkami dzięki piernikowi z żytniej mąki, z naszego bliżyńskiego terenu. Ten rarytas jest pieczony chyba tylko w naszej gminie. Nigdzie indziej nie spotkałam piernika na żytniej mące. Mamy też 37-letnią plantację borówki amerykańskiej, więc robię z tego owocu przetwory, które też w konkursie zdobyły nagrodę – wyjaśnia.

Dodaje, że ludzie, którzy wiedzą, że za znakiem Nasze Kulinarne Dziedzictwo stoi jakość, szukają producentów będących w sieci.

Tagi: JAWOR - U ŹRÓDEŁ KULTURYKonkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionu”KIELCESANDOMIERZSTARACHOWICEKAZIMIERZA WIELKAOSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKIJĘDRZEJÓWKOŃSKIETokarnia

CZYTAJ RÓWNIEŻ

W rocznicę śmierci Piłsudskiego uczcili pamięć swojego patrona
ZDJĘCIA

W rocznicę śmierci Piłsudskiego uczcili pamięć swojego patrona

2025-05-16
Nowa strzecha na trzech obiektach w skansenie
ZDJĘCIA

Nowa strzecha na trzech obiektach w skansenie

2025-05-16
Noc Muzeów 2024. Sprawdź wydarzenia
INFORMATOR

Noc Muzeów 2025. Sprawdź wydarzenia

2025-05-16
Wiemy, na co będzie można głosować w budżecie obywatelskim Kielc

Wiemy, na co będzie można głosować w budżecie obywatelskim Kielc

2025-05-16
Rzekomy pomór drobiu w Mniowie. Wyznaczono strefę zagrożenia

Rzekomy pomór drobiu w Mniowie. Wyznaczono strefę zagrożenia

2025-05-16
Poradnik wyborczy. O północy rozpocznie się cisza wyborcza

Poradnik wyborczy. O północy rozpocznie się cisza wyborcza

2025-05-16
16.05.2025. Skarżysko-Kamienna. Minister infrastruktury Dariusz Klimczak podczas briefingu prasowego dotyczącego podpisania umowy na modernizację linii kolejowej nr 8 na odcinku Skarżysko-Kamienna – Tumlin na stacji kolejowej Skarżysko-Kamienna / Fot. PAP - Piotr Polak

Szybciej pociągiem z Kielc do Skarżyska-Kamiennej

2025-05-16
Pił na parkingu przed szpitalem, a później się zaczęło!

Pił na parkingu przed szpitalem, a później się zaczęło!

2025-05-16
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

W rocznicę śmierci Piłsudskiego uczcili pamięć swojego patrona

Nowa strzecha na trzech obiektach w skansenie

Nieoczekiwana zmiana w skarżyskim szpitalu. Odchodzi dyrektor

Awantura w Siarkopolu

Noc Muzeów 2025. Sprawdź wydarzenia

Wiemy, na co będzie można głosować w budżecie obywatelskim Kielc

Rzekomy pomór drobiu w Mniowie. Wyznaczono strefę zagrożenia

Poradnik wyborczy. O północy rozpocznie się cisza wyborcza

Dzielnicowy powstrzymał zdesperowanego mężczyznę przed zrobieniem sobie krzywdy

Szybciej pociągiem z Kielc do Skarżyska-Kamiennej

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA
  • PATRONATY

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLKRADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.