Kaczka sous vide ze szparagami czy tatar ze śledzia – jak przygotować takie potrawy? Wiedzę o tym zdobyły w Maleńcu panie z Kół Gospodyń Wiejskich od mistrzów sztuki kulinarnej.
Justyna Rupniewska, przewodnicząca Powiatowej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Końskich informuje, że do Maleńca przybyło 70 osób z 16 Kół Gospodyń Wiejskich, by zdobyć nowe umiejętności.
– Koła przygotowują różne swoje tradycyjne dania, a tutaj poznają nowe techniki przygotowania, nowe smaki przy wykorzystaniu lokalnych świeżych warzyw i roślin – dodaje.
Jednym z prowadzących szkolenie jest Łukasz Jończyk, przedstawiciel Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i kucharz, który zaprezentował przygotowanie czterech potraw. Daniem głównym była kaczka sous vide na bazie sosu z palonych kości ze szparagami, rzodkiewką i pieczarkami.
– Pierś z kaczki jest wysmażona na zimnej patelni od strony skóry, by wytopić tłuszcz. Następnie jest marynowana z ziołami i zamknięta próżniowo. Taka metoda przygotowania mięsa sprawi, że kaczka będzie krwista i delikatna, krucha – zaznacza.
Ponadto panie przygotują tatara ze śledzia, carpaccio z buraka, koziego sera i karmelizowanych orzechów, a także krem z białych warzyw.
Na spotkanie z kołami gospodyń wiejskich przybył poseł Mariusz Gosek, który podziwia duże zaangażowanie i aktywność kół gospodyń wiejskich w regionie.
– Panie pokazują jak aktywnie spędzać czas i mobilizować społeczność. Widać też, że przy stołach gromadzą się całe pokolenia – zauważa poseł.
Szkolenie odbyło się dzięki pozyskaniu funduszy na projekt „Festiwal piekielnych smaków” za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania „U Źródeł” w Modliszewicach. Wniosek napisało Koło Gospodyń Wiejskich w Sworzycach.