Konkurs kulinarny „Smaki dzieciństwa”, rywalizacja pierogożerców, kiermasz potraw i produktów regionalnych oraz występy zespołów ludowych. W Parku Etnograficznym w Tokarni odbywa się 5. Świętokrzyski Festiwal Smaków. Mimo, że pierwszego dnia pogoda nie dopisała, to każdy bawił się wyśmienicie.
Jak mówi Beata Ryń, rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej, zainteresowanie jest bardzo duże. Na estradzie prezentują się kapele ludowe, które swoimi występami chcą uczcić pamięć zmarłych twórców, muzyków, artystów, poetów i rzemieślników. Wszędzie czuć piękny zapach, o który zadbały lokalne społeczności.
– Mamy mnóstwo stoisk z regionalnymi potrawami. Jest między innymi zakład Włoszczowa, który częstuje swoimi wyrobami mleczarskimi, jest pan Broda, sadownik z Sandomierza. Wyśmienite sery, wędliny oraz nasze prawdziwe wina, wybór jest naprawdę duży. Dodatkowo uzdrowisko Busko- Zdrój zorganizowało dla wszystkich strefę relaksu – wymienia.
Jednak głównym punktem pierwszego dnia imprezy będzie rozstrzygnięcie konkursu „Smaki dzieciństwa”. Beata Ryń dodaje, że do konkursu przystąpi aż 30 unikatowych potraw. Jedną z nich zaprezentowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Klimontowie, które przygotowały autorską kartoflankę.
– Prezentujemy tu nasze smaki dzieciństwa, czyli kartoflankę. Jednak konkurs ten stawia na innowacyjność, więc zachowując walory smakowe i estetykę podania, zaserwujemy kartoflankę w formie kremu – informuje pani Monika z KGW Klimontów.
Uczestnicy wydarzenia byli podekscytowani tym, że wreszcie można wziąć udział w tego typu imprezie. Tym bardziej, że Tokarnia ma swój wyjątkowy klimat.
– Nie umiem wybrać jednej rzeczy, która podoba mi się najbardziej, jestem oczarowany wszystkim – mówi mężczyzna.
– Jest pięknie! Jest dużo wystawców, co sprawia, że możemy skosztować różnego rodzaju potraw i napojów. Podawane są na zimo i na ciepło, więc każdy znajdzie coś dla siebie – dodaje kobieta.
Głównym punktem pierwszego dnia imprezy było rozstrzygnięcie konkursu „Smaki dzieciństwa”. Pierwsze miejsce zajęły pierogi z farszem fasolowym, boczkiem i suszem autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich z Klimontowa, na drugiej pozycji znalazł się Kugiel Radoszycki od pań z KGW znad Plebanki, a na trzeciej – makaron z jagodami bęczkowskimi, który wykonało KGW Korale Radoszowiec z Bęczkowa.
W niedzielę, w Tokarni drugi dzień Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków.