Konkurs kulinarny „Smaki dzieciństwa”, rywalizacja pierogożerców, kiermasz potraw i produktów regionalnych oraz występy zespołów ludowych. 22 i 23 maja, w Parku Etnograficznym w Tokarni odbędzie się 5. Świętokrzyski Festiwal Smaków.
Impreza zarówno w sobotę, jak i w niedzielę, będzie się odbywała w godzinach 12-18- zaprasza Tadeusz Sikora, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej.
– Będzie dużo atrakcji, nie tylko muzycznych, ale przede wszystkim kulinarnych. Będzie można popróbować smaków dzieciństwa, przede wszystkim tych potraw, których smak pamiętamy z dzieciństwa, jak na przykład zupy szczawiowej z jajkiem, czy też makaronu z owocami. Najprostsze dania, ale budzące ciepłe wspomnienia - zaznacza.
Konkurs kulinarny „Smaki dzieciństwa” odbędzie się w sobotę i na pewno dostarczy wielu emocji. Udział w nim wzięło ponad 30 kół gospodyń wiejskich. Beata Ryń, rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej wyjaśnia, że ich zadaniem jest nie tylko przywołać dawne, kulinarne wspomnienia.
– Te smaki dzieciństwa muszą być podane w innowacyjny sposób. Wiadomo, że one często bardzo surowe, a panie będą musiały pokombinować, żeby zachwycić jury. Oczywiście potem będziecie mogli państwo kosztować tych dań – dodaje.
W oba dni w wydarzeniu będą uczestniczyć członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, którzy zaprezentują wytwarzane tradycyjnie przysmaki. Z kolei gorące dania z regionalnych kuchni zaserwują gospodarstwa agroturystyczne i Koła Gospodyń Wiejskich.
Nie zabraknie wystawców z miodami, serami, chlebem oraz olejami. W Chałupie ze Złotnik odbędzie się wypiek podpłomyków. Pojawią się także smaki spoza regionu: z Czech do Tokarni przejdzie producent chałwy.
W skansenie będą również rękodzielnicy, którzy zaprezentują swoją ofertę wyrobów z drewna, łyka osikowego oraz wikliny.
– Bardzo będzie bogato – zapowiada Beata Ryń.
– Nie ukrywam, że wszyscy bardzo się stęskniliśmy za tym, żeby móc się spotkać, i nie mam na myśli tylko nas, muzealników, osób, które organizują wydarzenie, ale także wystawców. Dlatego przyjedzie do nas ponad 150 wystawców, a na ich stoiskach będą pyszności, więc będzie w czym wybierać – podkreśla.
Nie zabraknie także muzyki i tańców.
– Zabrzmi przepięknie scena. Wystąpią nasze wspaniałe gwiazdy regionalne, zespoły ludowe i koła gospodyń wiejskich. Myślę, że razem będziemy się cudownie bawić – dodaje Beata Ryń.
Drugi dzień zabawy, niedziela, w kilku punktach programu będzie odbiegał od soboty. Zabawę poprzedzi msza święta w kościele z Rogowa, która rozpocznie się o godzinie 11. Po niej zaplanowano atrakcje. Na pewno wiele osób skusi konkurs „Pierogożercy”, czyli jedzenie pierogów na czas. Tego dnia wybrane i nagrodzone zostanie też najpiękniejsze stoisko wystawców Festiwalu Smaków.
W ciągu dwóch dni festiwalu będą wspominani świętokrzyscy twórcy ludowi, śpiewacy i muzycy, którzy odeszli w ciągu ostatnich dwóch lat.
Organizatorami Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków są: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Starostwo Powiatowe w Kielcach, Echo Dnia i Muzeum Wsi Kieleckiej.