Tę roślinę zna każdy, ale mało kto wie, jak się nazywa i do czego może być wykorzystywana – popularny chwast może pomóc w artretyzmie i chorobach stawów, a także zastąpić w kuchni szpinak, czy sałatę nazywa się podagrycznik pospolity.
Właśnie teraz rośnie w wilgotnych, zacienionych miejscach. Jest też dobrze znany ogrodnikom, którzy z uporem pozbywają się go z grządek.
Jednak, jak mówi ziołoznawca, Justyna Pargieła, jest to cenne zioło, które zawiera dużo potasu, magnezu i cynku.
– Podagrycznik jest dość bogaty w bor, minerał którego brakuje osobom z chorobami stawów. Zawiera również witaminę A i C oraz białko. Tych substancji podagrycznik ma więcej, niż sałata siewna, którą uznajemy za bardzo zdrową. Podagrycznik był wykorzystywany w chorobach artretycznych, bólach stawów i przy objawach zakwaszenia organizmu.
– W samej nazwie „podagrycznik” zawarta jest choroba, którą leczono tym ziołem, czyli podagra zwana też dną moczanową. Wspomaga usuwanie nadmiaru kwasu moczowego z organizmu, przez co jest szczególnie cenny w leczeniu tej dolegliwości.
Jak dodaje zielarka, podagrycznik można pić w naparach, ale można go też włączyć jako zielone warzywo w kuchni. Pochodzi on zresztą z rodziny selerowatych. Ziele można jeść na surowo w sałatkach, ale i robić z niego Pesto czy farsz do pierogów.
– Podagrycznik można podsmażać z cebulą i czosnkiem, a potem podawać jak szpinak. Warto przy tym pamiętać, że smażenie szpinaku powoduje kumulację kwasu moczowego, a podagrycznik działa odwrotnie.
Współcześnie pojawiają się przepisy na stosowanie podagrycznika jako ciekawostki etnobotanicznej naszej historii. Pisze o tym prof. Łukasz Łuczaj, dr Monika Fijołek oraz dr Małgorzata Kalemba-Dródż.
PRZEPIS NA ZIEMNIAKI Z PODAGRYCZNIKIEM:
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 garści liści podagrycznika
1 kg ziemniaków
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Cebulę i czosnek drobno posiekane poddusić na tłuszczu. Umyte liście podagrycznika drobno posiekać,dodać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać. Dusić razem, często mieszając. Można podlać wodą i przykryć. Podawać gorące, w momencie, gdy ziemniaki będą gotowe. Doprawić solą i pieprzem.
PRZEPIS NA WIOSENNĄ ZUPĘ (Łuczaj):
ok. 15 dkg (kilka garści) liści i młodych ogonków podagrycznika,
cebula,
łyżka masła,
ok. 2 l wywaru
ziemniak,
1⁄4 łyżki soli, pieprz,
łyżka mąki
łyżka octu.
Drobno posiekać kilka ogonków podagrycznika i odstawić. Liście podagrycznika umyć, posiekać i zmiksować blenderem. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, zasypać mąką i sporządzić jasną zasmażkę.
Dodać do niej liście podagrycznika, wymieszać i zalać wywarem. Dodać obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka i ugotować do miękkości. Dodać sól, pieprz i ocet. Dłużej nie gotować. Rozlać do misek i posypać siekanymi ogonkami.
Smacznego!