Wiosna to doskonały czas dla zielarzy, szczególnie początkujących. Lila Kowalewska, specjalistka z dziedziny zielarstwa z Agrocentrum Kielce podkreśla, że można już zbierać dużo różnych roślin. Wartą uwagi jest pokrzywa.
– Może być stosowana m.in. w kosmetyce. Doskonale wpływa na skórę, czy włosy. Można ją także stosować wewnętrznie. To pobudza wzrost włosów, wpływa dobrze na nasze kości, cały przewód pokarmowy i jednocześnie na naszą krew. Dzięki niej krew jest dobrze natleniona i zawiera dużo hemoglobiny. Pokrzywa wzmacnia również organizm człowieka – twierdzi Lila Kowalewska.
Także poparzenie pokrzywą ma korzystne działanie, bowiem łagodzi dolegliwości reumatyczne. Zielarka zaznacza, że pokrzywę można m.in. ususzyć, zrobić z niej syrop albo nalewkę. Warto dodawać ją także do sałatek. Wtedy należy wcześniej pokrzywę krótko parzyć wrzątkiem. Można z niej również przygotować sok.
– Najczęściej robi się to w sokowirówce. Później możemy przecedzić go przez jakiś filtr, czy przez płótno. Przechowywać można go w lodówce, np. mrożony w foremkach do lodu. Może być też sok mieszany ze spirytusem i wtedy w ten sposób przechowywany, już bez lodówki i mrożenia – dodaje.
Lila Kowalewska zaznacza, że można też już zbierać jemiołę. Obniża ona ciśnienie. Ma także działanie przeciwkrwotoczne. Niektórzy uważają również, że działa wspomagająco przy leczeniu chorób onkologicznych. Z jemioły można zrobić susz i go zaparzać, albo przygotować nalewkę.