niedziela, 16 listopada 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

„Goły po sworsku” – pomysł na pyszny i odżywczy obiad [PRZEPIS]

Magdalena Galas-Klusek
2021-04-05 12:28
3 min. czytania
A A
„Goły po sworsku” - regionalna potrawa ze Sworzyc / nikidw.edu.pl

„Goły po sworsku” - regionalna potrawa ze Sworzyc / nikidw.edu.pl

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

„Goły po sworsku” to regionalna potrawa ze Sworzyc, w gminie Końskie. Przypomina kluski śląskie lub kartacze, ale wyrabiana jest według specjalnego rytuału, który znają tylko kucharki z lokalnego Koła Gospodyń Wiejskich.

Czytaj również

15.11.2025. Wilczyce. Konkurs kulinarny na tradycyjny bigos / Fot. Grażyna Szlęzak-Wójcik - Radio Kielce

W Wilczycach wiedzą jak gotować tradycyjny bigos

2025-11-15
15.11.2025. Kielce. Hala Legionów. Akcja „Movember” / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

W Hali Legionów specjaliści zachęcali do wykonywania badań

2025-11-15

Justyna Rupniewska ze Sworzyc informuje, że wiele pań w kole to kucharki, które dzielą się swoim doświadczeniem przekazanym przez babcie i prababcie. Jak mówi jedną z potraw typowo lokalnych są goły po sworsku z nadzieniem mięsnym. Do potrawy wykorzystuje się zarówno ziemniaki gotowane jak i surowe.

– Jej przygotowanie ma swój rytuał. Panie dzielą się na grupy. Jedne obierają ziemniaki, inne trą je na tarce o małych oczkach. Nie używamy maszynki elektrycznej, bo zmienia smak potrawy – wyjaśnia.

Farsz przygotowuje się z mielonego mięsa, do którego dodaje się jajko oraz podsmażoną wcześniej cebulę z dwoma ząbkami czosnku. Do tego dodaje się łyżeczkę majeranku i do smaku przyprawia solą i pieprzem.

Justyna Rupniewska dodaje, że panie używają też krochmalonych ściereczek, w których wyciskają starte ziemniaki. Potrawa jest pracochłonna dlatego przygotowywało się ją na specjalne okazje lub w czasie kiedy nie trzeba było prowadzić prac polowych.

– Taką potrawę przygotowywało się na przykład w czasie darcia pierza, kiedy gospodynie miały więcej czasu – tłumaczy.

„Goły po sworsku” znajdą się w przygotowywanej przez panie książce kucharskiej.

 

„GOŁY PO SWORSKU” – PRZEPIS

Składniki na ciasto:

• 15 ziemniaków surowych;

• 5 ziemniaków ugotowanych;

• 1 mała cebula;

• sól;

• mąka ziemniaczana.

 

Składniki na nadzienie:

• 1500 g mielonego mięsa;

• 1 jajko;

• 2 ząbki czosnku;

• 1 łyżeczka majeranku;

• sól, pieprz do smaku;

• 1 cebula;

• masełko do smażenia cebuli.

 

Okrasa

• 1-2 cebule;

• boczek wędzony;

• olej do smażenia.

 

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni z masełkiem obsmażyć cebulę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Jak już się zarumieni dodać do mięsa mielonego. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Wbić jajko. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić na bok.

Na tej samej patelni z odrobiną oleju smażyć pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony i cebulę. Smażyć na małym ogniu, aż boczek będzie przesmażony, a cebulka miękka i lekko brązowa.

Ugotować 5 ziemniaków w skórkach, potem obrać i przecisnąć przez praskę. Pozostałe ziemniaki oskrobać i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić za pomocą malaksera (ale starte na tarce ręcznie smakują lepiej), dodać jedną małą cebulę.

Starte surowe ziemniaki odcisnąć za pomocą szmatki lub gazy, płyn zachować. Po chwili powinna oddzielić się skrobia, którą później, należy dodać do masy ziemniaczanej.

Ziemniaki ugotowane i surowe wymieszać razem, dodać skrobię, posolić. Ciasto powinno mieć konsystencję, jak na kopytka, powinna się ładnie łączyć. Jeżeli masa jest za rzadka dodać mąki ziemniaczanej. Formować kule wielkości jabłka, spłaszczyć, nałożyć farsz do środka i zawinąć.

Farsz musi być całkowicie zakryty, formować podłużne pyzy.

W dużym garnku zagotować wodę z solą, dodać trochę tłuszczu do smażenia boczku i cebuli. Jak woda już się gotuje dodać kluski. Gotować 30 minut.

Wyjąć kartacze, polać mieszanką tłuszczu i boczku oraz cebulki.

Tagi: OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKIJĘDRZEJÓWKOŃSKIEKoło Gospodyń WiejskichKIELCESANDOMIERZSTARACHOWICEKAZIMIERZA WIELKA

CZYTAJ RÓWNIEŻ

15.11.2025. Wilczyce. Konkurs kulinarny na tradycyjny bigos / Fot. Grażyna Szlęzak-Wójcik - Radio Kielce
ZDJĘCIA

W Wilczycach wiedzą jak gotować tradycyjny bigos

2025-11-15
15.11.2025. Kielce. Hala Legionów. Akcja „Movember” / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
ZDJĘCIA

W Hali Legionów specjaliści zachęcali do wykonywania badań

2025-11-15
15.11.2025. Sandomierz. Pierwszy etap egzaminów na przewodnika świętokrzyskiego Polskiego Towarzystwa Turystyczno-Krajoznawczego / Fot. Grażyna Szlęzak-Wójcik - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Chcą zostać przewodnikami świętokrzyskimi

2025-11-15
15.11.2025. Sandomierz. Święto Młodego Wina / Fot. Grażyna Szlęzak-Wójcik - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Święto Młodego Wina przyciągnęło turystów do Sandomierza

2025-11-15
15.11.2025. Suków. Wypadek / Fot. policja
ZDJĘCIA

Trzy osoby, w tym półtoraroczne dziecko, poszkodowane w wypadku w Sukowie

2025-11-15
Diagnostyka. Badanie świateł w samochodach  / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Kierowcy mogli sprawdzić światła w swoich samochodach

2025-11-15
Potrącenie nastolatki na przejściu dla pieszych

Wypadek w Kielcach. Są ranni, w tym kobieta w ciąży

2025-11-15
15.11.2025. Kielce. Świętokrzyskie Centrum Matki i Noworodka. „Spotkania z położną” / Fot. Iwona Murawska-Bujnowicz - Radio Kielce

Rozpoczęły się cykliczne „Spotkania z położną”

2025-11-15
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

W Wilczycach wiedzą jak gotować tradycyjny bigos

Mieszkańcy Moskorzewa będą mogli oddać krew

W Hali Legionów specjaliści zachęcali do wykonywania badań

Chcą zostać przewodnikami świętokrzyskimi

Święto Młodego Wina przyciągnęło turystów do Sandomierza

Trzy osoby, w tym półtoraroczne dziecko, poszkodowane w wypadku w Sukowie

Skarżysko przypomni rodzinę Witwickich

Kierowcy mogli sprawdzić światła w swoich samochodach

Wypadek w Kielcach. Są ranni, w tym kobieta w ciąży

Rozpoczęły się cykliczne „Spotkania z położną”

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.