sobota, 19 lipca 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Smakołyki na wielkanocnym stole w wykonaniu profesjonalistów. To ostatni moment, by skorzystać z cateringu

Dorota Klusek
2021-03-31 13:58
3 min. czytania
A A
Babka wielkanocna / pixabay.com

Babka wielkanocna / pixabay.com

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Zamiast domowego, żurek przygotowany przez restaurację? Czemu nie! To już ostatni moment, żeby skorzystać z pomocy profesjonalistów i złożyć zamówienie na wielkanocne potrawy.

Czytaj również

By było bezpieczniej. Granice pod kontrolą, schrony do modernizacji

By było bezpieczniej. Granice pod kontrolą, schrony do modernizacji

2025-07-18
Miasto blokuje „dziki" wyjazd na ul. Radomską

Miasto blokuje „dziki” wyjazd na ul. Radomską

2025-07-18

W większości firm zajmujących się cateringiem zamówienia można składać jeszcze tylko dziś, w środę 31 marca. Tak jest w Jadłodajni Polne Smaki w Kielcach. Jak wyjaśnia jej właściciel, Andrzej Nadarzyński, to ważne ze względu na organizację pracy.

– Dzięki temu czwartek i piątek będziemy mogli poświęcić na przygotowanie dań, a w już w piątek, w godzinach 13-17 mogą państwo od nas odbierać zamówienia. Możliwy jest odbiór osobisty, ale także uwzględniamy dowóz – informuje.

Klienci mają w czym wybierać. Można zamawiać zupy na czele z żurkiem wielkanocnym z jakiem i białą kiełbasą – to koszt 15 zł za porcję wielkości 350 ml, flaki – 12 zł za porcję. W wielkanocnym menu znalazły się też drugie dania – między innymi kaczka cała pieczona z jabłkiem w majeranku – 60 zł za kilogram, bigos – 40 zł za kg. Są pieczone mięsa, ale też przystawki na zimno. Za połówkę jajka faszerowanego trzeba tu zapłacić 2,50 zł, a za jedno jajko przepiórcze z szynką i kiełkami rzodkiewki trzeba wydać 4 zł.

Jak mówi Andrzej Nadarzyński, wśród zamówień zainteresowaniem cieszy się tegoroczna nowość.

– W tym roku mamy dużo zamówień różnego rodzaju przystawek, na bigos, ale także na debiutujące w naszym menu – pierożki z białą kiełbasą. Klienci zamawiają tez różnego rodzaju mięsa pieczone, rolady – wymienia.

Za wspomniane pierogi z białą kiełbasą trzeba zapłacić 2,20 zł za sztukę.

Porównywalnie ceny kształtują się w kieleckiej restauracji Monte Carlo. Za porcję żurku z białą kiełbasą (300 ml) trzeba zapłacić 11 zł, porcja zupy chrzanowej z jajkiem to 10 zł. Z kolei za połówkę jajka faszerowanego pastami musimy wydać 2,30 zł, jajko z groszkiem w majonezie -  2,50 zł. Kilogram sałatki jarzynowej to koszt 40 zł, a schabu pieczonego - 50 zł. To dla miłośników klasyki. Dla osób ceniących bardziej wyszukane smaki jest na przykład rolada z łososia ze szpinakiem, zdobiona kawiorem – koszt 7 zł za 80 gramów. Wybór jest spory, ale jak mówi właściciel restauracji Monte Carlo, Grzegorz Romański tradycja zwycięża.

– Barszcz wielkanocny, biała kiełbasa, wszelkiego rodzaju potrawy z udziałem jajek – to się cieszy największą popularnością. Ale z tego co widzę, klienci zamawiają też sałatki, pieczone pasztety, ale też mięsa pieczone – wylicza.

Tu także środa jest ostatnim dniem składania zamówień, ale właściciel dopuszcza odstępstwa.

– Wyznaczyliśmy tę datę, żeby zmobilizować klientów, ale jeśli ktoś odezwie się do nas w czwartek czy w piątek, to przyjmiemy zamówienie – zapewnia.

Odbiór będzie możliwy do godziny 14.00 w sobotę. W większości jest to odbiór osobisty, bo nie jesteśmy w stanie do każdego dojechać.

Wielu z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez ciast. Kto nie zdążył zamówić, a nie chce piec, może skorzystać z tradycyjnego już kiermaszu świątecznego w cukierni Świat Słodycze w Kielcach. Jak wyjaśnia jedna z jej właścicielek, Iwona Wójcik, odbędzie się w piątek, w godzinach 7-20, a także w sobotę 7-14.

– Wybór ciast zawsze jest duży. Nasze doświadczenie pozwala nam przygotować taką ofertę, która spotyka się z oczekiwaniami klientów. Każdy, kto do nas w czasie kiermaszu przyjdzie znajdzie na pewno coś dla siebie. Co ważne, wypieki wykonujemy na miejscu, na bieżąco, aby to ciasto, które trafi na wielkanocny stół, było najwyższej jakości i dawało dużo radości – zapewnia.

Zazwyczaj kiermasz łączył się z możliwością skosztowania ciast. Z powodu pandemii degustacja nie jest możliwa, za to wypieki są tak ozdobione, że można jeść oczami. Jak mówi Iwona Wójcik, w kwestii ciast także zwycięża tradycja.

– Absolutny wielkanocny top to mazurki, do których nadzienie także robimy sami. Kolejnym hitem są różnego rodzaju baby: pomarańczowe, cytrynowe, drożdżowe – możliwości wyboru jest wiele. Swoich miłośników mają serniki, strucle, coraz większym zainteresowaniem cieszą się keksy angielskie – zauważa.

Za mazurek trzeba zapłacić od 39 do 42 zł. Cenna innych ciast kształtuje się w zależności od masy produktu.

Choć nie brakuje osób, które decydują się na catering, to jednak zainteresowanie gotowymi daniami przed Wielkanocą jest mniejsze niż przed Bożym Narodzeniem. Branża gastronomiczna dotkliwie odczuwa także skutki pandemii, w tym między innymi brak imprez firmowych, które były pewnym źródłem dochodu.

Tagi: KIELCEkuchnia cateringowaWielkanoc

CZYTAJ RÓWNIEŻ

By było bezpieczniej. Granice pod kontrolą, schrony do modernizacji
ZDJĘCIA

By było bezpieczniej. Granice pod kontrolą, schrony do modernizacji

2025-07-18
Miasto blokuje „dziki" wyjazd na ul. Radomską
ZDJĘCIA

Miasto blokuje „dziki” wyjazd na ul. Radomską

2025-07-18
To krzycząca niesprawiedliwość – mówią naukowcy. Echa odwołania dyrektora Hałatkiewicza

To krzycząca niesprawiedliwość – mówią naukowcy. Echa odwołania dyrektora Hałatkiewicza

2025-07-18
Przypadkowy przechodzień uratował życie obcemu mężczyźnie

Przypadkowy przechodzień uratował życie obcemu mężczyźnie

2025-07-18
Fot. canva.com, IMGW-PIB

Upały do nas nie dotrą, a burze tak

2025-07-18
Kiedy będą budować kolejne odcinki S74?

Kiedy będą budować kolejne odcinki S74?

2025-07-18
Regionalne Centrum Naukowo-Techniczne wciąż bez dyrektora

Regionalne Centrum Naukowo-Techniczne wciąż bez dyrektora

2025-07-18
Darmowa pomoc prawna - fikcja czy fakt?

Darmowa pomoc prawna – fikcja czy fakt?

2025-07-18
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Chcą budować suche poldery, by chronić się przed powodzią

By było bezpieczniej. Granice pod kontrolą, schrony do modernizacji

Miasto blokuje „dziki” wyjazd na ul. Radomską

To krzycząca niesprawiedliwość – mówią naukowcy. Echa odwołania dyrektora Hałatkiewicza

Przypadkowy przechodzień uratował życie obcemu mężczyźnie

Upały do nas nie dotrą, a burze tak

Kiedy będą budować kolejne odcinki S74?

Regionalne Centrum Naukowo-Techniczne wciąż bez dyrektora

Spór o maszt telefonii 5G. Burmistrz zwołuje zebranie

Darmowa pomoc prawna – fikcja czy fakt?

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLK RADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.