sobota, 6 września 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Królik w sosie warzywnym najlepszy w kraju [PRZEPIS]

Daniel Lenart
2021-03-11 13:39
2 min. czytania
A A
Na zdjęciu (od lewej): Tomasz Zapała -nauczyciel przedmiotów zawodowych i Dawid Baran - zwycięzca turnieju / Daniel Lenart / Radio Kielce

Na zdjęciu (od lewej): Tomasz Zapała -nauczyciel przedmiotów zawodowych i Dawid Baran - zwycięzca turnieju / Daniel Lenart / Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Uczeń Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach jest jednym z najlepszych młodych kucharzy w Polsce.

Czytaj również

„Dzień dobry, to Ja! Rozmowy inne niż wszystkie w Radiu Kielce”

W niedzielę audycja „Dzień dobry, to Ja! Rozmowy inne niż wszystkie w Radiu Kielce”

2025-09-06
Zarzuty dla aktywistów po incydencie na targach obronnych

Zarzuty dla aktywistów po incydencie na targach obronnych

2025-09-06

Dawid Baran zwyciężył w turnieju dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharza, który rozgrywał się w Tomaszowie Mazowieckim. Uczestnicy konkursu musieli przygotować danie z królika. Dawid Baran przyznaje, że przyrządzenie go odpowiednio wymaga dużych umiejętności.

– Królik jest mięsem, które się przygotowuje zupełnie inaczej, niż na przykład wieprzowinę, jest bardziej delikatny i trudniejszy. Zrobiłem królika w sosie warzywnym, duszonego w białym winie. Do tego surówkę z buraka, cebuli szalotki i duszonych wiśni – mówi uczeń kieleckiej szkoły.

Na 70 możliwych do zdobycia punktów z części praktycznej uzyskał ich 69.

Na zdjęciu (od lewej): Dawid Baran -zwyciężył w turnieju i Tomasz Zapała - nauczyciel przedmiotów zawodowych / Daniel Lenart / Radio Kielce

Tomasz Zapała, nauczyciel przedmiotów zawodowych, który przygotowywał Dawida do konkursu mówi, że jurorzy oceniali wiele elementów.

– Wygląd stanowiska pracy, jak jest przygotowane, jak jest utrzymany porządek. Poza tym ocenia się wygląd dania. I oczywiście jego smak. Zarówno jeżeli chodzi o każdy element składowy, czyli smak mięsa, smak surówki, jak i całości – tłumaczy Tomasz Zapała.

Sukces oznacza, że uczeń otrzyma maksymalną liczbę punktów w części teoretycznej egzaminu zawodowego, od którego zależy jego dyplom w zawodzie kucharza. On sam planuje kontynuować naukę fachu, a w przyszłości chce zostać w Kielcach i pracować w gastronomii.

 

KRÓLIK DUSZONY W WARZYWACH

SUROWCE ILOŚĆ (g)

Tuszka królika 1200

Marchew 150

Seler 150

Szalotki 100

Masło klarowane 50

Olej 50

Wino białe półwytrawne 200 ml

Bulion warzywny – 1 kostka

Śmietanka 30 proc.

Sól, pieprz biały, ziołowy. liść laurowy – do smaku

Mąka do obtoczenia

 

SPOSÓB WYKONANIA

1. Przeprowadzić obróbkę wstępną

2. Tuszkę królika podzielić na części, do potrawy używamy tylko skoki (tylną część)

3. Mięso przyprawić solą, białym ziołowym pieprzem, obtoczyć w mące, odstawić na 20 minut

4. Szalotkę pokroić w półkrążki, marchew i selera w słupki

5. Na patelni rozgrzać masło i olej, wyłożyć kawałki królika, obsmażyć na rumiano z każdej strony. Mięso przełożyć do rondelka

6. Na tym tłuszczu zeszklić szalotkę, potem marchew i selera przełożyć do rondelka

7. Dodać liście laurowe, zalać białym winem i zagotować

8. Sporządzić bulion: w 300 ml wrzącej wody rozpuścić 1 kostkę bulionu warzywnego i wlać do potrawy

9. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości

10. Z powstałego wywaru i śmietanki sporządzić sos. Doprawić całość do smaku

kucharz-1-133508
Na zdjęciu (od lewej): Tomasz Zapała -nauczyciel przedmiotów zawodowych i Dawid Baran - zwycięzca turnieju / Daniel Lenart / Radio KielceNa zdjęciu (od lewej): Tomasz Zapała -nauczyciel przedmiotów zawodowych i Dawid Baran – zwycięzca turnieju / Daniel Lenart / Radio Kielce
Tagi: KIELCEkonkursyZespół Szkół Przemysłu Spożywczego

CZYTAJ RÓWNIEŻ

„Dzień dobry, to Ja! Rozmowy inne niż wszystkie w Radiu Kielce”
MULTIMEDIA

W niedzielę audycja „Dzień dobry, to Ja! Rozmowy inne niż wszystkie w Radiu Kielce”

2025-09-06
Zarzuty dla aktywistów po incydencie na targach obronnych

Zarzuty dla aktywistów po incydencie na targach obronnych

2025-09-06
Biskup chciał przenieść sławny posąg pielgrzyma
MULTIMEDIA

Biskup chciał przenieść sławny posąg pielgrzyma

2025-09-06
Pociąg do kultury oficjalnie wystartował
ZDJĘCIA

Pociąg do kultury oficjalnie wystartował

2025-09-05
Anna Żmudzińska odznaczona przez ministra kultury
ZDJĘCIA

Anna Żmudzińska odznaczona przez ministra kultury

2025-09-05
05.09.2025. Kielce. Ul. Jana Pawła II / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Kolejna duża kielecka ulica będzie bez dziur

2025-09-05
04.09.2024. Kielce. Targi Kielce. Targi MSPO. Stoisko GRUPA WB - drony / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Targi obronne. Nagrody i wyróżnienia

2025-09-05
Możliwe burze i gradobicia, po których powróci upał
POGODA

Możliwe burze i gradobicia, po których powróci upał

2025-09-05
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

W niedzielę audycja „Dzień dobry, to Ja! Rozmowy inne niż wszystkie w Radiu Kielce”

Kulinarna stolica regionu

Zarzuty dla aktywistów po incydencie na targach obronnych

Starachowiczanie czytają dzieła Kochanowskiego na ulicy jego imienia

Biskup chciał przenieść sławny posąg pielgrzyma

Niebezpieczne załamanie pogody

Pociąg do kultury oficjalnie wystartował

Anna Żmudzińska odznaczona przez ministra kultury

Konecki Wrzesień upamiętniony grą terenową

Radni chcą walczyć z UPA i imigrantami

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.