sobota, 17 maja 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Królik w sosie warzywnym najlepszy w kraju [PRZEPIS]

Daniel Lenart
2021-03-11 13:39
2 min. czytania
A A
Na zdjęciu (od lewej): Tomasz Zapała -nauczyciel przedmiotów zawodowych i Dawid Baran - zwycięzca turnieju / Daniel Lenart / Radio Kielce

Na zdjęciu (od lewej): Tomasz Zapała -nauczyciel przedmiotów zawodowych i Dawid Baran - zwycięzca turnieju / Daniel Lenart / Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Uczeń Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach jest jednym z najlepszych młodych kucharzy w Polsce.

Czytaj również

W rocznicę śmierci Piłsudskiego uczcili pamięć swojego patrona

W rocznicę śmierci Piłsudskiego uczcili pamięć swojego patrona

2025-05-16
Nowa strzecha na trzech obiektach w skansenie

Nowa strzecha na trzech obiektach w skansenie

2025-05-16

Dawid Baran zwyciężył w turnieju dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharza, który rozgrywał się w Tomaszowie Mazowieckim. Uczestnicy konkursu musieli przygotować danie z królika. Dawid Baran przyznaje, że przyrządzenie go odpowiednio wymaga dużych umiejętności.

– Królik jest mięsem, które się przygotowuje zupełnie inaczej, niż na przykład wieprzowinę, jest bardziej delikatny i trudniejszy. Zrobiłem królika w sosie warzywnym, duszonego w białym winie. Do tego surówkę z buraka, cebuli szalotki i duszonych wiśni – mówi uczeń kieleckiej szkoły.

Na 70 możliwych do zdobycia punktów z części praktycznej uzyskał ich 69.

Na zdjęciu (od lewej): Dawid Baran -zwyciężył w turnieju i Tomasz Zapała - nauczyciel przedmiotów zawodowych / Daniel Lenart / Radio Kielce

Tomasz Zapała, nauczyciel przedmiotów zawodowych, który przygotowywał Dawida do konkursu mówi, że jurorzy oceniali wiele elementów.

– Wygląd stanowiska pracy, jak jest przygotowane, jak jest utrzymany porządek. Poza tym ocenia się wygląd dania. I oczywiście jego smak. Zarówno jeżeli chodzi o każdy element składowy, czyli smak mięsa, smak surówki, jak i całości – tłumaczy Tomasz Zapała.

Sukces oznacza, że uczeń otrzyma maksymalną liczbę punktów w części teoretycznej egzaminu zawodowego, od którego zależy jego dyplom w zawodzie kucharza. On sam planuje kontynuować naukę fachu, a w przyszłości chce zostać w Kielcach i pracować w gastronomii.

 

KRÓLIK DUSZONY W WARZYWACH

SUROWCE ILOŚĆ (g)

Tuszka królika 1200

Marchew 150

Seler 150

Szalotki 100

Masło klarowane 50

Olej 50

Wino białe półwytrawne 200 ml

Bulion warzywny – 1 kostka

Śmietanka 30 proc.

Sól, pieprz biały, ziołowy. liść laurowy – do smaku

Mąka do obtoczenia

 

SPOSÓB WYKONANIA

1. Przeprowadzić obróbkę wstępną

2. Tuszkę królika podzielić na części, do potrawy używamy tylko skoki (tylną część)

3. Mięso przyprawić solą, białym ziołowym pieprzem, obtoczyć w mące, odstawić na 20 minut

4. Szalotkę pokroić w półkrążki, marchew i selera w słupki

5. Na patelni rozgrzać masło i olej, wyłożyć kawałki królika, obsmażyć na rumiano z każdej strony. Mięso przełożyć do rondelka

6. Na tym tłuszczu zeszklić szalotkę, potem marchew i selera przełożyć do rondelka

7. Dodać liście laurowe, zalać białym winem i zagotować

8. Sporządzić bulion: w 300 ml wrzącej wody rozpuścić 1 kostkę bulionu warzywnego i wlać do potrawy

9. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości

10. Z powstałego wywaru i śmietanki sporządzić sos. Doprawić całość do smaku

kucharz-1-133508
Na zdjęciu (od lewej): Tomasz Zapała -nauczyciel przedmiotów zawodowych i Dawid Baran - zwycięzca turnieju / Daniel Lenart / Radio KielceNa zdjęciu (od lewej): Tomasz Zapała -nauczyciel przedmiotów zawodowych i Dawid Baran – zwycięzca turnieju / Daniel Lenart / Radio Kielce
Tagi: KIELCEkonkursyZespół Szkół Przemysłu Spożywczego

CZYTAJ RÓWNIEŻ

W rocznicę śmierci Piłsudskiego uczcili pamięć swojego patrona
ZDJĘCIA

W rocznicę śmierci Piłsudskiego uczcili pamięć swojego patrona

2025-05-16
Nowa strzecha na trzech obiektach w skansenie
ZDJĘCIA

Nowa strzecha na trzech obiektach w skansenie

2025-05-16
Noc Muzeów 2024. Sprawdź wydarzenia
INFORMATOR

Noc Muzeów 2025. Sprawdź wydarzenia

2025-05-16
Wiemy, na co będzie można głosować w budżecie obywatelskim Kielc

Wiemy, na co będzie można głosować w budżecie obywatelskim Kielc

2025-05-16
Rzekomy pomór drobiu w Mniowie. Wyznaczono strefę zagrożenia

Rzekomy pomór drobiu w Mniowie. Wyznaczono strefę zagrożenia

2025-05-16
Poradnik wyborczy. O północy rozpocznie się cisza wyborcza

Poradnik wyborczy. O północy rozpocznie się cisza wyborcza

2025-05-16
16.05.2025. Skarżysko-Kamienna. Minister infrastruktury Dariusz Klimczak podczas briefingu prasowego dotyczącego podpisania umowy na modernizację linii kolejowej nr 8 na odcinku Skarżysko-Kamienna – Tumlin na stacji kolejowej Skarżysko-Kamienna / Fot. PAP - Piotr Polak

Szybciej pociągiem z Kielc do Skarżyska-Kamiennej

2025-05-16
Pił na parkingu przed szpitalem, a później się zaczęło!

Pił na parkingu przed szpitalem, a później się zaczęło!

2025-05-16
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

W rocznicę śmierci Piłsudskiego uczcili pamięć swojego patrona

Nowa strzecha na trzech obiektach w skansenie

Nieoczekiwana zmiana w skarżyskim szpitalu. Odchodzi dyrektor

Awantura w Siarkopolu

Noc Muzeów 2025. Sprawdź wydarzenia

Wiemy, na co będzie można głosować w budżecie obywatelskim Kielc

Rzekomy pomór drobiu w Mniowie. Wyznaczono strefę zagrożenia

Poradnik wyborczy. O północy rozpocznie się cisza wyborcza

Dzielnicowy powstrzymał zdesperowanego mężczyznę przed zrobieniem sobie krzywdy

Szybciej pociągiem z Kielc do Skarżyska-Kamiennej

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA
  • PATRONATY

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLKRADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.