sobota, 20 grudnia 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • INDUSTRIA KIELCE
    • KORONA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE RADIA KIELCE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • PODCASTY
    • WIDEO
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • PATRONATY RADIA KIELCE
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • ABONAMENT RTV
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • INDUSTRIA KIELCE
    • KORONA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE RADIA KIELCE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • PODCASTY
    • WIDEO
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • PATRONATY RADIA KIELCE
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • ABONAMENT RTV
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Królik w sosie warzywnym najlepszy w kraju [PRZEPIS]

Daniel Lenart
2021-03-11 13:39
2 min. czytania
A A
Na zdjęciu (od lewej): Tomasz Zapała -nauczyciel przedmiotów zawodowych i Dawid Baran - zwycięzca turnieju / Daniel Lenart / Radio Kielce

Na zdjęciu (od lewej): Tomasz Zapała -nauczyciel przedmiotów zawodowych i Dawid Baran - zwycięzca turnieju / Daniel Lenart / Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Uczeń Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach jest jednym z najlepszych młodych kucharzy w Polsce.

Czytaj również

Święta otulone muzyką z Radiem Kielce

Święta otulone muzyką z Radiem Kielce

2025-12-19
W Nowej Słupi upamiętniono wybitnych naukowców

W Nowej Słupi upamiętniono wybitnych naukowców

2025-12-19

Dawid Baran zwyciężył w turnieju dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharza, który rozgrywał się w Tomaszowie Mazowieckim. Uczestnicy konkursu musieli przygotować danie z królika. Dawid Baran przyznaje, że przyrządzenie go odpowiednio wymaga dużych umiejętności.

– Królik jest mięsem, które się przygotowuje zupełnie inaczej, niż na przykład wieprzowinę, jest bardziej delikatny i trudniejszy. Zrobiłem królika w sosie warzywnym, duszonego w białym winie. Do tego surówkę z buraka, cebuli szalotki i duszonych wiśni – mówi uczeń kieleckiej szkoły.

Na 70 możliwych do zdobycia punktów z części praktycznej uzyskał ich 69.

Na zdjęciu (od lewej): Dawid Baran -zwyciężył w turnieju i Tomasz Zapała - nauczyciel przedmiotów zawodowych / Daniel Lenart / Radio Kielce

Tomasz Zapała, nauczyciel przedmiotów zawodowych, który przygotowywał Dawida do konkursu mówi, że jurorzy oceniali wiele elementów.

– Wygląd stanowiska pracy, jak jest przygotowane, jak jest utrzymany porządek. Poza tym ocenia się wygląd dania. I oczywiście jego smak. Zarówno jeżeli chodzi o każdy element składowy, czyli smak mięsa, smak surówki, jak i całości – tłumaczy Tomasz Zapała.

Sukces oznacza, że uczeń otrzyma maksymalną liczbę punktów w części teoretycznej egzaminu zawodowego, od którego zależy jego dyplom w zawodzie kucharza. On sam planuje kontynuować naukę fachu, a w przyszłości chce zostać w Kielcach i pracować w gastronomii.

 

KRÓLIK DUSZONY W WARZYWACH

SUROWCE ILOŚĆ (g)

Tuszka królika 1200

Marchew 150

Seler 150

Szalotki 100

Masło klarowane 50

Olej 50

Wino białe półwytrawne 200 ml

Bulion warzywny – 1 kostka

Śmietanka 30 proc.

Sól, pieprz biały, ziołowy. liść laurowy – do smaku

Mąka do obtoczenia

 

SPOSÓB WYKONANIA

1. Przeprowadzić obróbkę wstępną

2. Tuszkę królika podzielić na części, do potrawy używamy tylko skoki (tylną część)

3. Mięso przyprawić solą, białym ziołowym pieprzem, obtoczyć w mące, odstawić na 20 minut

4. Szalotkę pokroić w półkrążki, marchew i selera w słupki

5. Na patelni rozgrzać masło i olej, wyłożyć kawałki królika, obsmażyć na rumiano z każdej strony. Mięso przełożyć do rondelka

6. Na tym tłuszczu zeszklić szalotkę, potem marchew i selera przełożyć do rondelka

7. Dodać liście laurowe, zalać białym winem i zagotować

8. Sporządzić bulion: w 300 ml wrzącej wody rozpuścić 1 kostkę bulionu warzywnego i wlać do potrawy

9. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości

10. Z powstałego wywaru i śmietanki sporządzić sos. Doprawić całość do smaku

kucharz-1-133508
Na zdjęciu (od lewej): Tomasz Zapała -nauczyciel przedmiotów zawodowych i Dawid Baran - zwycięzca turnieju / Daniel Lenart / Radio KielceNa zdjęciu (od lewej): Tomasz Zapała -nauczyciel przedmiotów zawodowych i Dawid Baran – zwycięzca turnieju / Daniel Lenart / Radio Kielce
Tagi: KIELCEkonkursyZespół Szkół Przemysłu Spożywczego

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Święta otulone muzyką z Radiem Kielce
ZDJĘCIA

Święta otulone muzyką z Radiem Kielce

2025-12-19
W Nowej Słupi upamiętniono wybitnych naukowców
ZDJĘCIA

W Nowej Słupi upamiętniono wybitnych naukowców

2025-12-19
Niebezpiecznie na drogach. Ucierpieli piesi

Niebezpiecznie na drogach. Ucierpieli piesi

2025-12-19
Elektryczne autobusy pojawią się na nowych liniach

Elektryczne autobusy pojawią się na nowych liniach

2025-12-19
Audycja „Dzień dobry, to Ja! Rozmowy inne niż wszystkie w Radiu Kielce”. Ksiądz Mariusz Zakrzewski / Fot. Wiktor Taszłow – Radio Kielce
MULTIMEDIA

Ksiądz Mariusz Zakrzewski: spełniły się wszystkie moje marzenia

2025-12-19
WSPÓLNE KOLĘDOWANIE Z RADIEM KIELCE

Radio Kielce zaprasza do kolędowania na kieleckim Rynku

2025-12-19
Unijne miliony na nowe inwestycje w regionie

Unijne miliony na nowe inwestycje w regionie

2025-12-19
Prezes Targów Kielce na czele ogólnopolskiego gremium

Prezes Targów Kielce na czele ogólnopolskiego gremium

2025-12-19

ŚWIĘTOKRZYSKIE

Skrzyżowanie zastąpią rondem

Miejska wigilia połączyła mieszkańców

Święta otulone muzyką z Radiem Kielce

W Nowej Słupi upamiętniono wybitnych naukowców

Ministerstwo na szlaku nielegalnych składowisk

Zniszczone tamy bobrowe nad Nidą. Minister klimatu interweniuje

Niebezpiecznie na drogach. Ucierpieli piesi

Wypadek na drodze krajowej. Trzy osoby ranne

Elektryczne autobusy pojawią się na nowych liniach

Ksiądz Mariusz Zakrzewski: spełniły się wszystkie moje marzenia

podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • RAMÓWKA
  • AUDYCJE RADIA KIELCE
  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • PATRONATY RADIA KIELCE
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • ABONAMENT RTV
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
  • REGULAMIN KONKURSÓW
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • WARUNKI KORZYSTANIA
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • REGION
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PATRONATY RADIA KIELCE
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLKRADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.