Przechowalnia owoców na 3,7 tys. ton jabłek, z nowoczesnymi chłodniami i kontrolowaną atmosferą – to najnowsza inwestycja rozpoczęta właśnie przez Grupę Producentów „Złoty Sad” w Samborcu, w powiecie sandomierskim. W obiekcie powstanie 18 komór, a każda z nich zmieści ponad 200 ton owoców.
Grupa dysponuje już 18 komorami, w których można przechowywać w sumie ponad pięć tys. ton owoców. Nowe pomieszczenia będą zaopatrzone w czynnik chłodniczy neutralny dla środowiska, czyli dwutlenek węgla.
– Kto nie inwestuje, nie rozwija się – mówi Witold Stefaniak, prezes „Złotego Sadu”. – Dzięki nowej przechowalni będziemy mieć lepszą pozycję na rynku. Będziemy pewni jakości towaru, a w latach urodzaju pomieścimy wszystkie plony od naszych członków. Wcześniej bywały z tym problemy – powiedział Witold Stefaniak.
Połowa pieniędzy na realizację inwestycji pochodzi z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, 25 proc. to udział własny producentów, a pozostałą część zapewni kredyt, który grupa zaciągnęła na kilka lat. Całość będzie kosztowała prawie 12 mln zł.
Waldemar Maruszczak, kierownik biura powiatowego ARiMR w Sandomierzu zwraca uwagę, że dysponowanie dużą, profesjonalną chłodnia oznacza, że grupa producentów jest w stanie dysponować jednolitą partią towaru, zgodnie zamówieniem klientów. W ten sposób wyrabiają swoją markę i mogą otrzymywać kolejne propozycje biznesowe. Jest to szczególnie ważne, gdy sadownicy zdobywają nowe rynki zbytu w Europie Zachodneji, Indiach i północnej Afryce.
„Złoty Sad” jest największą grupą w powiecie sandomierskim. Skupia 75 producentów.