sobota, 10 maja 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Chleb umarłych

Anna Głąb
2021-02-06 10:00
5 min. czytania
A A
piekarnia, chleb, pieczywo / Robert Felczak / Radio Kielce

Fot. Robert Felczak -Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

W większości kultur świata chleb jest podstawą pożywienia. Są jednak i takie miejsca, w których jest nieznany. Ale i my nie znamy wielu jego tajemnic.

Czytaj również

Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Kielce-Chęciny. Traktat o dwóch, a może nawet trzech stolicach

2022-12-30
25.12.2016 Chęciny. Żywa szopka i jasełka w klasztorze franciszkanów. / Jarosław Kubalski / Radio Kielce

Jasełka – cud betlejemskiej szopki

2022-12-30

W Chinach zamiast chleba podawany jest makaron lub ryż. Podobnie jest w Japonii i innych krajach azjatyckich. Tradycji jedzenia chleba nie znają także rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej, choć współcześnie – ze względu na europejskie wpływy – upowszechniają się tam różne rodzaje pieczywa. Kluczowym składnikiem kuchni regionu Amazonki jest maniok – typowy składnik śniadań w kolumbijskiej części Amazonki. Wciąż jednak najpopularniejszy jest tam ryż, stanowiący podstawę pożywienia. Mąki, a co za tym idzie i chleba, nie znajdziemy w najzimniejszych częściach świata. Eskimosi tradycyjnie żywią się mięsem upolowanych przez siebie zwierząt, które zapewnia im wszystkie potrzebne składniki odżywcze. 

Chleb umarłych - Radio KielceDZIĘKI MOCY CHLEBA ZIEMIA RODZIŁA NAJWIĘKSZY PLON

Wróćmy jednak do naszego regionu. Wiosną, gdy gospodarz wychodził orać, poświęcony w Wielką Sobotę chleb dawał zwierzętom pociągowym. Najpierw wołom, a potem koniom. Czasem gospodyni układała bochen chleba na pierwszej skibie. Miało to dać ziemi moc, aby rodziła jak największy plon. Również żniwa zaczynała kobieta, która w domu piekła chleb – matka, gospodyni. To ona na pole przynosiła bochenek i tu go zostawiała. Miała to być ofiara dla ziemi za plon. Chleb padał łupem zwierząt, ale wśród ludu panowało przekonanie, że ich dar został przez ziemię przyjęty.

Jesienią chleb pojawiał się w wieńcu dożynkowym. Ten zaś wyglądał inaczej, niż dzisiaj. Wieniec spleciony z najlepszych kłosów, udekorowany był słodkimi bułeczkami, ciastkami czy piernikami. Składany dziedzicowi miał wiele znaczeń. Zapewniał chłopów, że w razie głodu pan podzieli się z nimi ziarnem. Przekazanie bochna było też przekroczeniem niewidzialnej granicy między wsią a dworem. Jeżeli dziedzic przyjął chleb, to oznaczało, że część jego powodzenia, łaski niebios, spłynie także na poddanych.

Szczególnego znaczenia chleb nabierał w okresie Bożego Narodzenia. Opłatek, którym się łamiemy, dawniej był po prostu chlebem. Nie krojono go tylko łamano, jak Jezus podczas ostatniej wieczerzy. Na święta wypiekano też specjalny rodzaj ciasta – lekko słodkiego, z którego pieczone były tzw. szczodraki. Zależnie od regionu szczodraki pieczone były na Boże Narodzenie, Nowy Rok albo na Trzech Króli. Ważne, aby obdarowani nimi kolędnicy odeszli z błogosławieństwem na ustach, gdyby bowiem zostali źle przyjęci, mieli w zanadrzu przyśpiewki z życzeniami nieurodzaju i niepowodzenia. Co ważne, chleb na święta musiał być upieczony najpóźniej dzień przed wigilią. Gospodyni po wymieszeniu nie myła rąk, ale szła do sadu i wycierała ręce o drzewa owocowe specjalnym gestem od dołu do góry. Miało to im zapewnić wzrost i obfite plony w przyszłym roku.

Chleb umarłych - Radio KielceCHLEB UMARŁYCH

Chleb był także łącznikiem ze światem zmarłych. Zwłaszcza na Wschodzie pieczone były „chleby umarłych”, stanowiące element obrzędu Dziadów.

Słowiańskie święto pamięci o przodkach było czasem spokojnej zabawy, bo zbyt huczna mogła spłoszyć lub rozgniewać duchy. Te zaś należało odpowiednio ugościć. Do najważniejszych obrzędów należała uczta odprawiana w domach lub na grobach przodków. Przygotowana na święto Dziadów strawa (np. miód, chleb, kasza, sól, jajka czy kutia), miała zapewnić żyjącym przychylność i pomyślność, a zmarłym spokój w zaświatach. Ważnym zwyczajem podczas święta Dziadów było celowe upuszczanie jadła i oblewanie grobów napojami, aby zmarli mogli się posilić. Przed zaśnięciem gospodynie kładły na stołach białe obrusy oraz chleb i sól, aby duchy odwiedzające w nocy domostwo nie były głodne.

Przejęte przez chrześcijaństwo „chleby umarłych” były podłużnymi bochenkami z krzyżem z ciasta pośrodku, które zanoszono na cmentarz. Nie wolno było ich tam jednak zostawić. Należało je wręczyć żebrakom, którzy odbierani byli jako istoty nie z tego świata. Przychodzili nie wiadomo skąd, nie wiadomo ile mieli lat, zajmowali się modlitwą. Często byli wśród nich „boży szaleńcy”, czyli niepełnosprawni, którzy zgodnie z wierzeniami mieli kontakt z zaświatami. Ważne jednak było, aby chleb dawać im w kromkach, nie w całym bochenku. Wydając cały bochenek można było wydać z domu szczęście.

Cały chleb można dać tylko domownikowi, jako życzenie pomyślności w drodze, również w drodze życiowej.

Po śmierci człowieka na stole kładziono chleb, aby zebrał złe moce. Chleb ten oddawano dziadom wędrownym, nie był jedzony podczas stypy, miał zapewnić modlitwę za duszę zmarłego.

Ten sposób upamiętniania zmarłych znany jest także w Meksyku, gdzie „chleb umarłych” pieczony jest w formie dużych bochenków lub małych bułeczek. Należy go przygotować w ciągu tygodnia poprzedzającego święto zmarłych, które – jak i u nas – obchodzone jest 1 i 2 listopada. Na naszych cmentarzach jest wówczas cisza i zaduma, w Meksyku kolorowa fiesta przy grobach bliskich. Jest muzyka, przebierańcy i biesiadowanie, którego częścią jest właśnie pan de muerto („chleb umarłych”). Zdobi się go podłużnymi kawałkami ciasta ułożonymi po bokach, które symbolizują kości, a kula na środku wyobraża czaszkę. Do „chleba umarłych” tradycyjnie dodaje się dużą ilość jajek i masła, a także przyprawy – anyż, skórkę pomarańczową i wodę z kwiatów pomarańczy. Po upieczeniu chleb, jeszcze na gorąco, smarowany jest masłem i posypywany cukrem. 

Chleb umarłych - Radio KielceJEDEN CHLEB – WIELE ZNACZEŃ

Przy każdym z najważniejszych momentów życia, chleb nabierał nowego znaczenia. Pierwszą okazją były narodziny dziecka, a właściwie wybór matki chrzestnej. Aby poprosić wybraną kobietę w kumy matka dziecka piekła chleb, z którym wysyłała ojca. Jeżeli chrzestna zgodziła się przyjąć na siebie ten obowiązek, w kilka dni później sama piekła chleb i przychodziła z nim do rodziców.

Chlebem wymieniali się także swatowie przy zaręczynach, poświadczając w ten sposób, że narzeczeni są bezpieczni, a ich związek zyskał aprobatę.

Później parę młodą witali na progu domu chlebem i solą. Nie ten jednak chleb był najważniejszy na weselu. Pierwsze miejsce należało do kołacza, zwanego też korowajem. Był to chleb pieczony z najlepszej mąki, do której dodawano wyjątkowo mleko i jajka, których nie ma w recepturze zwykłego chleba. Był to najpiękniejszy wypiek, jaki widziała polska wieś. Ozdabiany był różnymi figurkami i znakami, a wszystkie symbolizowały płodność i dostatek. Należało zadbać, aby kołacz wyrósł. Wobec tego gospodynie do niego cmokały, klaskały, a nawet podskakiwały, aby wyrósł jak najpiękniej. Być może to sprawiało, że kołacz rzadko miał zakalec. Było to ciasto tak niepowtarzalne, że nie pieczono go w przypadku ponownego ożenku wdowca czy wdowy uznając, że oni swój obowiązek płodności już wypełnili.

Chleb umarłych - Radio Kielce

243542-225250834155194-1387034-o-095635
219808-225249707488640-5766346-o-095633
240521-225250614155216-920921-o-095634
219444-225250014155276-5871700-o-095632
piekarnia, chleb, pieczywo / Robert Felczak / Radio Kielcepiekarnia, chleb, pieczywo / Robert Felczak / Radio Kielce
Tagi: TEKST NA WEEKEND

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Kielce-Chęciny. Traktat o dwóch, a może nawet trzech stolicach

2022-12-30
25.12.2016 Chęciny. Żywa szopka i jasełka w klasztorze franciszkanów. / Jarosław Kubalski / Radio Kielce

Jasełka – cud betlejemskiej szopki

2022-12-30
Okładka czwartek płyty Maryli Rodowicz pt. „Rok”, wydana w 1974 roku nakładem wytwórni Pronit. Album promował singiel pt. „Małgośka, szkoda łez” / źródło: materiały prasowe

Cała Polska śpiewała „Małgośkę”!

2022-12-30
Pokłon Trzech Króli, obraz Andrea Mantegna / źródło: parafiacudzynowice.pl

Co wiemy o Trzech Królach?

2022-12-30
20.12.2022 Kielce. Pałacyk Tomasza Zielińskiego. Premiera książki Wojciecha Lubawskiego i Tomasza Natkańca "Nie wiadomo kiedy, nie wiadomo gdzie...". Na zdjęciu od lewej: Tomasz Natkaniec i Wojciech Lubawski / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

„Nie wiadomo kiedy, nie wiadomo gdzie”

2022-12-30
Kielce. Zjazd naczelników gniazd IX okręgu „Sokół” w Kielcach (1925 r.) / źródło: nac.gov.pl

Stadion na 10-lecie odzyskania niepodległości

2022-12-30
13.12.2022 Karsznice. Gospodarstwo rybackie Biała Nida / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Nie tylko karp na wigilijnych stołach

2022-12-16
Stefan Żeromski, Adam Mickiewicz i Juliusz Słowacki / grafika: Robert Durbas - Radio Kielce

Uśmiech romantyczny, czyli disco polo à la Żeromski

2022-12-16

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA
  • PATRONATY

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLKRADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.