Świętokrzyskiego potrawy, od przystawek poprzez zupy i dania główne do deserów i nalewek znalazły się w książce kucharskiej „Świętokrzyskie Smaki” wydanej przez Muzeum Wsi Kieleckiej.
Jak poinformowała Beata Ryń, rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej, przepisy kulinarne to dziedzictwo niematerialne naszego regionu.
– Część receptur przekazały Koła Gospodyń Wiejskich, inne zostały wyszukane w muzealnych wydawnictwach etnograficznych, część opracowali mistrzowie kuchni, którzy realizowali w Muzeum Wsi Kieleckiej szkolenia dla osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne – mówi.
W książce znalazły się także informacje dotyczące historii świętokrzyskiej kuchni, czy zwyczajów kulinarnych mieszkańców dawnej wsi kieleckiej.
W książce „Świętokrzyskie Smaki” są przepisy na charakterystyczne dla regionu: męcybuły, zagrychę bielińską, kugiel, chrzanicę, gęsie mazidło, bułeczki drożdżowe z serem czy nalewkę miodową. Jest także przepis na gomółki z Kowali.
Książka jest pokłosiem pierwszego lockdownu, który zmusił muzea do zwiększenia aktywności w sieci. Najpierw w wersji elektronicznej zgromadzono i udostępniono część przepisów. Następnie ze względu na duże zainteresowanie internautów, wzbogacono publikacje o desery i wydano w tradycyjnej wersji papierowej.
Kuchnia świętokrzyska jest prosta, oparta na szeroko dostępnych produktach jak: ziemniaki, kasza, kapusta i mleko. Jak się jednak okazuje, z prostych składników można przyrządzić smaczne potrawy.
![Jak gotować regionalne potrawy? Jest nowa książka kucharska [POBIERZ] - Radio Kielce Fragment książki „Świętokrzyskie Smaki” / Muzeum Wsi Kieleckiej](https://radiokielce.pl/wp-content/uploads/2021/01/opera-zrzut-ekranu-2021-01-30-135506-www-radio-kielce-pl-135748-750x375.png)











