Pierogi, uszka i kapusta z grochem – to niektóre dania, jakie można zamrozić po świętach. Michał Markowicz, mistrz kuchni i nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego radzi, aby nie marnować przygotowanych produktów.
– Bigos, który podajemy w pierwszy i drugi dzień świąt, także możemy zamrozić. Nie zamrozimy natomiast ryb i śledzi. Są to potrawy, które trzeba zjeść po przygotowaniu. Podobnie jest z kluskami z makiem lub kluskami z kapustą – mówi.
Zamrozić można także barszcz czerwony, który będzie doskonałym dodatkiem do dań w sylwestra. Ponadto do zamrażalnika można włożyć także ciasta, takie jak makowiec i sernik. Trzeba je wcześniej pokroić w większe kwadraty.
– Przed schowaniem należy je dobrze zawinąć w folie. Możemy je przechowywać do 2-3 tygodni. Jeżeli chcemy zjeść kawałek, trzeba go dwie godziny wcześniej wyciągnąć. Takie ciasto nie straci na jakości – mówi.
Trzeba natomiast uważać na sałatki, których po świętach nie należy już spożywać.