Karpie i pstrągi to ryby, których przed świętami najwięcej sprzedają hodowcy z regionu świętokrzyskiego. W Gospodarstwie Rybackim Biała Nida w Karsznicach w gminie Małogoszcz, w tym roku odłowiono po 10 ton obydwu gatunków – informuje właściciel gospodarstwa Wojciech Sędek.
Ryby można już kupić na miejscu, natomiast od poniedziałku 21 grudnia, do samej Wigilii będą sprzedawane bezpośrednio z basenów na rynku w Jędrzejowie. Ceny są podobne jak przed rokiem. Kilogram żywego karpia kosztuje 16 złotych, a pstrąg sprzedawany jest po 20 zł.
– Ludzie coraz chętniej poszukują także nowych smaków, zaczynają przywiązywać uwagę do zdrowego odżywiania się, dlatego zaczynają kupować jesiotry i szczupaki. Te ryby są droższe, kosztują po 35 zł za kilogram – dodaje Wojciech Sędek.
Zdaniem hodowcy, najlepsze karpie to takie, które maja około dwóch kilogramów. Jest w nich najwięcej mięsa i mniej ości.
– Karpie są odławiane w październiku i przenoszone do specjalnie przygotowanych płuczek, czyli małych stawów z czystą wodą, w których wypłukują skrzela – opisuje Wojciech Sędek.
W większości gospodarstw rybackich, oprócz żywych ryb, można kupić również wędzone i marynowane.