Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Topoli po zwycięstwie w ogólnopolskim konkursie na potrawę z gęsiny idą za ciosem i chcą wygrać kolejny. Tym razem pod nazwą „Domowe przetwory w kolorach jesieni” organizowany przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Monika Chat-Komoniewska informuje, że tym razem do konkursu zgłoszono dżem z dyni z nutką pomarańczy. Dodaje, że dynia jest bardzo smaczna i zdrowa.
– W sklepach zwykle rzadko spotyka się typowe przetwory z tego warzywa. Przepis zmodyfikowaliśmy. Trochę poszperałyśmy na ten temat w internecie, ale oczywiście dołożyłyśmy też trochę od siebie. Przepis został sprawdzony, a sam dżem wyszedł bardzo dobry – zaznacza.
Samo wykonanie jest dość łatwe. Właściwie potrzebujemy czterech produktów, trochę czasu i odrobinę cierpliwości.
– Niezbędne jest około 2 kg miąższu z dyni, 2 pomarańcze ze skórką i jedna cytryna także ze skórką. Następnie dodajemy szklankę cukru. Wszystkie składniki, łączymy, miksujemy i gotujemy. Gotowy, gorący dżem przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików - tłumaczy. Z podanej porcji wyjdzie około 1,5 l dżemu.