Wysoka odporność jest w okresie jesienno-zimowym kluczowa, żeby bronić się przed infekcjami. Lilia Kowalewska, specjalistka z dziedziny zielarstwa z Agrocentrum Kielce, zachęca by sięgnąć po zioła, które wzmacniają układ odpornościowy. Warto zainteresować się imbirem.
To roślina, która dotarła do nas z ciepłych krajów. Najczęściej dodajemy go w plastrach do herbaty. Warto wtedy do napoju dodać też trochę miodu. Z imbiru możemy przygotować także pyszne konfitury lub nalewkę. Lilia Kowalewska zapewnia, że przepis na nią jest bardzo prosty.
– Trzeba pokroić imbir, do tego dobrze jest dodać trochę skórki z cytryny czy pomarańczy, zalać średnio mocnym alkoholem, najlepiej pomiędzy 40 a 90 procent. Trzeba to przez kilka tygodni macerować, a później uzupełnić jeszcze płynnym miodem – mówi.
Lilia Kowalewska dodaje, że bardzo dobre na przeziębienia są też owoce dzikiej róży, czy żurawina. Można z nich przygotować np. syropy.
– Robię najpierw macerat z ziół, zalewając je gorącą wodą. Maceruję to przez dobę i na drugi dzień zlewam, odciskam, do tego dodaję cukier, ale można dodać też miód, trochę soku cytryny lub kwasku cytrynowego i gotuję. Po osiągnięciu odpowiedniej gęstości, zlewam do słoika i pasteryzuję – tłumaczy.
Na przeziębienie warto też skorzystać z suszonych ziół, które dostaniemy w aptece, np. lipy czy kwiatu bzu czarnego.