piątek, 16 maja 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Kiełbasa gosposi z Topoli najlepsza w Polsce [PRZEPIS]

Marta Gajda-Kruk
2020-11-14 10:47
3 min. czytania
A A
Kiełbasa / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce

Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Topoli w gminie Skalbmierz zajęły pierwsze miejsce w ogólnopolskim konkursie kulinarnym zorganizowanym przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Czytaj również

Noc Muzeów 2024. Sprawdź wydarzenia

Noc Muzeów 2025. Sprawdź wydarzenia

2025-05-16
Poradnik wyborczy. O północy rozpocznie się cisza wyborcza

Poradnik wyborczy. O północy rozpocznie się cisza wyborcza

2025-05-16

Spośród 90 uczestników, którzy nadesłali reportaże filmowe prezentujące wyrób potraw z gęsiny i tradycyjnych przetworów, jurorów najbardziej zachwyciła słynna już kiełbasa z gęsi. Monika Chat-Komoniewska z Koła Gospodyń Wiejskich zaznacza, że konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem. Jury w sześcioosobowym składzie dokonywało oceny przez dwa dni i nie miało łatwego wyboru. Zgłoszone przepisy były bardzo interesujące i apetyczne – dodaje.

– Dlatego też ogromnie się cieszymy, że to nasz kulinarny reportaż filmowy, w którym prezentowaliśmy wyrób kiełbasy z gęsiny w oparciu o własną recepturę oraz rodzime produkty został doceniony – zaznacza.

Jurorzy oceniali m.in. zawartość naturalnych składników, sposób podania, czy tradycyjność potrawy czyli powiązanie z regionem, historią, społecznością. Zaznacza, że nagrodzony wyrób to dla koła ogromny sukces.

– Nawet przez moment nie spodziewaliśmy się, że zajmiemy tak zaszczytne miejsce. Tym bardziej jesteśmy mile zaskoczeni. Mamy nadzieję, że nasza kiełbasa z gęsi wpisze się w tradycje naszego koła i naszej miejscowości oraz pozwoli nam na dalszy rozwój w tej dziedzinie – mówi Monika Chat-Komoniewska.

Zgodnie z regulaminem, panie z Topoli otrzymały nagrodę pieniężną, w wysokości 1 tys. zł brutto, a zwycięskie przepisy będą promowane przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Zwycięski przepis:

Składniki:
mięso z gęsi 2,5 kg (z piersi, ud)
mięso wieprzowe 1,5 kg (np. z karkówki)
mięso wieprzowe 1 kg (np. z golonek)
tłuszcz z rozbioru gęsi oraz skóry
pieprz 1,5 g/kg
ziele angielskie 0,5 g/kg
majeranek 1 g/kg
kolendra 0,5 g/kg
czosnek świeży 3 g/kg
sól selerowa 17-22 g/kg
jelita wieprzowe

Opis przyrządzenia potrawy:
Kiełbasę wykonujemy z mięsa niepeklowanego. Rozdzielamy mięso, pozbawiamy błon, tłuszczu, skóry oraz kości. Mięso z gęsi oraz mięso wieprzowe rozdrabniamy na sitku 6-8 mm, a tłuszcz, skóry i błony z gęsi oraz mięso wieprzowe rozdrabniamy na sitku 3 mm. Wszystkie rodzaje mięsa dokładnie mieszamy. Podczas mieszania dodajemy przyprawy, sól oraz stopniowo wodę w ilości do 5 proc. Mięso wyrabiamy ręcznie przez 30 minut do momentu, aż przestanie przyklejać się do dłoni. Wymieszaną masę mięsną odstawiamy na 3 godziny w chłodnym miejscu. Następnie mieszamy ją jeszcze raz i napełniamy wcześniej przygotowane jelita. Jeśli nie mamy wprawy w wykonywaniu tej czynności, lepiej jest użyć maszynki ręcznej. Łatwiej będzie kontrolować szybkość nadziewania. Do maszynki przytwierdzamy podłużną końcówkę i smarujemy ją tłuszczem, aby łatwiej było nałożyć na nią całe jelito. Na końcu jelita robimy supeł, do maszynki wkładamy pierwszą porcję mięsa i zaczynamy kręcić. Warto robić to we dwójkę tak, aby pomiędzy kawałkami mięsa nie powstawały dziury z powietrzem. Gdy nadziejemy ok. 10-15 cm kiełbasy, możemy zawinąć ją kilkukrotnie wokół własnej osi. Dzięki temu powstaną zgrabne kiełbaski. Kawałki mogą być dłuższe. Gdy dojdziemy do końca jelita, zawiązujemy na nim supeł. Końce jelit wiążemy. Kiełbasy wieszamy w chłodnym miejscu i osadzamy 1-2 godziny. Wędzarnię rozgrzewany do 50 stopni, wieszamy kiełbasy w wędzarni tak, aby się nie stykały. Osuszamy je przy dużym ruchu powietrza i małej ilości dymu, aż powierzchnia kiełbas będzie sucha w dotyku. Kiełbasę wędzimy w temperaturze 40-50 stopni przez 3-4 godziny do jasno brązowej barwy. Podnosimy temperaturę w wędzarni do 80 stopni i pieczemy kiełbasy do osiągnięcia wewnątrz temperatury 68-70 stopni, możemy też kiełbasę parzyć. Jest to kiełbasa dość tłusta z uwagi na zawartość tłuszczu gęsiego. Następnie kiełbasę chłodzimy do temperatury poniżej 18 stopni w chłodnym pomieszczeniu. Kiełbasa ma kruchą konsystencję, może podczas pieczenia podejść tłuszczem. Kiełbasa z gęsi smakuje wybornie. Życzymy smacznego!

Tagi: Koło Gospodyń WiejskichTopolaKAZIMIERZA WIELKA

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Noc Muzeów 2024. Sprawdź wydarzenia
INFORMATOR

Noc Muzeów 2025. Sprawdź wydarzenia

2025-05-16
Poradnik wyborczy. O północy rozpocznie się cisza wyborcza

Poradnik wyborczy. O północy rozpocznie się cisza wyborcza

2025-05-16
Sprawdziliśmy, jakie prezenty komunijne wręczają kielczanie

Sprawdziliśmy, jakie prezenty komunijne wręczają kielczanie

2025-05-16
Wybory 2025. Fałszywe konta, zniszczone plakaty

Emocje wciąż są, także na banerach. Reklam wyborczych jednak mniej

2025-05-16
11.04.2025. Końskie. Debata organizowana przez TV Republika na rynku w Końskich. W debacie uczestniczyli kandydaci na prezydenta: popierany przez PiS Karol Nawrocki, kandydat Trzeciej Drogi Szymon Hołownia, Marek Jakubiak (Wolni Republikanie) i Krzysztof Stanowski oraz Joanna Senyszyn / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce

Debaty w Końskich i mieszkanie Nawrockiego – najgłośniejszymi punktami kampanii prezydenckiej

2025-05-16
„Dzień Dobry, to Ja! Rozmowy inne niż wszystkie w Radiu Kielce”. Na zdjęciu (od lewej): Magda Galas-Klusek, Tomek Dudek, Mirosław Bieliński, Teresa Bielińska / Fot. Wiktor Taszłow – Radio Kielce
MULTIMEDIA

Teresa i Mirosław Bielińscy: spełniaj marzenia

2025-05-16
Ostatni dzwonek, by zgłosić głosowanie korespondencyjne

Poradnik Wyborczy – jak oddać ważny głos?

2025-05-15
Jaką ideę skrywa Święto Polskiej Niezapominajki?

Jaką ideę skrywa Święto Polskiej Niezapominajki?

2025-05-15
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

W rocznicę śmierci Piłsudskiego uczcili pamięć swojego patrona

Nowa strzecha na trzech obiektach w skansenie

Nieoczekiwana zmiana w skarżyskim szpitalu. Odchodzi dyrektor

Awantura w Siarkopolu

Noc Muzeów 2025. Sprawdź wydarzenia

Wiemy, na co będzie można głosować w budżecie obywatelskim Kielc

Rzekomy pomór drobiu w Mniowie. Wyznaczono strefę zagrożenia

Poradnik wyborczy. O północy rozpocznie się cisza wyborcza

Dzielnicowy powstrzymał zdesperowanego mężczyznę przed zrobieniem sobie krzywdy

Szybciej pociągiem z Kielc do Skarżyska-Kamiennej

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA
  • PATRONATY

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLKRADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.