środa, 17 grudnia 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • INDUSTRIA KIELCE
    • KORONA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE RADIA KIELCE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • PODCASTY
    • WIDEO
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • PATRONATY RADIA KIELCE
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • ABONAMENT RTV
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • INDUSTRIA KIELCE
    • KORONA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE RADIA KIELCE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • PODCASTY
    • WIDEO
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • PATRONATY RADIA KIELCE
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • ABONAMENT RTV
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Kiełbasa gosposi z Topoli najlepsza w Polsce [PRZEPIS]

Marta Gajda-Kruk
2020-11-14 10:47
3 min. czytania
A A
Kiełbasa / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce

Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Topoli w gminie Skalbmierz zajęły pierwsze miejsce w ogólnopolskim konkursie kulinarnym zorganizowanym przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Czytaj również

Studio GRAM Radia Kielce. Sesja nagraniowa pastorałki „Świąteczny czas”

„Świąteczny czas” – posłuchaj pastorałki Radia Kielce

2025-12-17
17.12.2025. Radio Kielce. Rozmowa Dnia. Na zdjęciu: Dawid Lewicki - lider świętokrzyskiej Konfederacji / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

ROZMOWA DNIA. Dawid Lewicki, lider świętokrzyskiej Konfederacji

2025-12-17

Spośród 90 uczestników, którzy nadesłali reportaże filmowe prezentujące wyrób potraw z gęsiny i tradycyjnych przetworów, jurorów najbardziej zachwyciła słynna już kiełbasa z gęsi. Monika Chat-Komoniewska z Koła Gospodyń Wiejskich zaznacza, że konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem. Jury w sześcioosobowym składzie dokonywało oceny przez dwa dni i nie miało łatwego wyboru. Zgłoszone przepisy były bardzo interesujące i apetyczne – dodaje.

– Dlatego też ogromnie się cieszymy, że to nasz kulinarny reportaż filmowy, w którym prezentowaliśmy wyrób kiełbasy z gęsiny w oparciu o własną recepturę oraz rodzime produkty został doceniony – zaznacza.

Jurorzy oceniali m.in. zawartość naturalnych składników, sposób podania, czy tradycyjność potrawy czyli powiązanie z regionem, historią, społecznością. Zaznacza, że nagrodzony wyrób to dla koła ogromny sukces.

– Nawet przez moment nie spodziewaliśmy się, że zajmiemy tak zaszczytne miejsce. Tym bardziej jesteśmy mile zaskoczeni. Mamy nadzieję, że nasza kiełbasa z gęsi wpisze się w tradycje naszego koła i naszej miejscowości oraz pozwoli nam na dalszy rozwój w tej dziedzinie – mówi Monika Chat-Komoniewska.

Zgodnie z regulaminem, panie z Topoli otrzymały nagrodę pieniężną, w wysokości 1 tys. zł brutto, a zwycięskie przepisy będą promowane przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Zwycięski przepis:

Składniki:
mięso z gęsi 2,5 kg (z piersi, ud)
mięso wieprzowe 1,5 kg (np. z karkówki)
mięso wieprzowe 1 kg (np. z golonek)
tłuszcz z rozbioru gęsi oraz skóry
pieprz 1,5 g/kg
ziele angielskie 0,5 g/kg
majeranek 1 g/kg
kolendra 0,5 g/kg
czosnek świeży 3 g/kg
sól selerowa 17-22 g/kg
jelita wieprzowe

Opis przyrządzenia potrawy:
Kiełbasę wykonujemy z mięsa niepeklowanego. Rozdzielamy mięso, pozbawiamy błon, tłuszczu, skóry oraz kości. Mięso z gęsi oraz mięso wieprzowe rozdrabniamy na sitku 6-8 mm, a tłuszcz, skóry i błony z gęsi oraz mięso wieprzowe rozdrabniamy na sitku 3 mm. Wszystkie rodzaje mięsa dokładnie mieszamy. Podczas mieszania dodajemy przyprawy, sól oraz stopniowo wodę w ilości do 5 proc. Mięso wyrabiamy ręcznie przez 30 minut do momentu, aż przestanie przyklejać się do dłoni. Wymieszaną masę mięsną odstawiamy na 3 godziny w chłodnym miejscu. Następnie mieszamy ją jeszcze raz i napełniamy wcześniej przygotowane jelita. Jeśli nie mamy wprawy w wykonywaniu tej czynności, lepiej jest użyć maszynki ręcznej. Łatwiej będzie kontrolować szybkość nadziewania. Do maszynki przytwierdzamy podłużną końcówkę i smarujemy ją tłuszczem, aby łatwiej było nałożyć na nią całe jelito. Na końcu jelita robimy supeł, do maszynki wkładamy pierwszą porcję mięsa i zaczynamy kręcić. Warto robić to we dwójkę tak, aby pomiędzy kawałkami mięsa nie powstawały dziury z powietrzem. Gdy nadziejemy ok. 10-15 cm kiełbasy, możemy zawinąć ją kilkukrotnie wokół własnej osi. Dzięki temu powstaną zgrabne kiełbaski. Kawałki mogą być dłuższe. Gdy dojdziemy do końca jelita, zawiązujemy na nim supeł. Końce jelit wiążemy. Kiełbasy wieszamy w chłodnym miejscu i osadzamy 1-2 godziny. Wędzarnię rozgrzewany do 50 stopni, wieszamy kiełbasy w wędzarni tak, aby się nie stykały. Osuszamy je przy dużym ruchu powietrza i małej ilości dymu, aż powierzchnia kiełbas będzie sucha w dotyku. Kiełbasę wędzimy w temperaturze 40-50 stopni przez 3-4 godziny do jasno brązowej barwy. Podnosimy temperaturę w wędzarni do 80 stopni i pieczemy kiełbasy do osiągnięcia wewnątrz temperatury 68-70 stopni, możemy też kiełbasę parzyć. Jest to kiełbasa dość tłusta z uwagi na zawartość tłuszczu gęsiego. Następnie kiełbasę chłodzimy do temperatury poniżej 18 stopni w chłodnym pomieszczeniu. Kiełbasa ma kruchą konsystencję, może podczas pieczenia podejść tłuszczem. Kiełbasa z gęsi smakuje wybornie. Życzymy smacznego!

Tagi: KAZIMIERZA WIELKAKoło Gospodyń WiejskichTopola

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Studio GRAM Radia Kielce. Sesja nagraniowa pastorałki „Świąteczny czas”
POSŁUCHAJ

„Świąteczny czas” – posłuchaj pastorałki Radia Kielce

2025-12-17
17.12.2025. Radio Kielce. Rozmowa Dnia. Na zdjęciu: Dawid Lewicki - lider świętokrzyskiej Konfederacji / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce
WIDEO

ROZMOWA DNIA. Dawid Lewicki, lider świętokrzyskiej Konfederacji

2025-12-17
16.12.2025 Kielce. WDK. Sesja sejmiku / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Radni sejmiku podzieleni ws. sytuacji świętokrzyskich szpitali

2025-12-16
16.12.2025 Radio Kielce na Rynku / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Świątecznie przez świat z Radiem Kielce

2025-12-16
Planujesz wręczyć żywy prezent pod choinkę? Prawdopodobnie popełniasz błąd

Planujesz wręczyć żywy prezent pod choinkę? Prawdopodobnie popełniasz błąd

2025-12-16
Krzysztof Słoń - senator Prawa i Sprawiedliwości / Fot. Robert Felczak - Radio Kielce
WIDEO

Krzysztof Słoń: PiS proponuje reformę ochrony zdrowia

2025-12-16
15.12.2025 Radio Kielce i jarmark na Rynku / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Święta otulone tradycją z Radiem Kielce

2025-12-15
20 ofiar śmiertelnych i 25 milionów złotych strat spowodoanych pożarami

20 ofiar śmiertelnych i 25 milionów złotych strat spowodowanych pożarami

2025-12-15
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Osiołek, konie, owce – kto jeszcze zamieszka w żywej szopce?

Będzie rezolucja w sprawie przewozów kolejowych

„Świąteczny czas” – posłuchaj pastorałki Radia Kielce

ROZMOWA DNIA. Dawid Lewicki, lider świętokrzyskiej Konfederacji

Dziś ostatnie pożegnanie profesora Jacka Semaniaka

Henryk Sienkiewicz jako noblista

Radni sejmiku podzieleni ws. sytuacji świętokrzyskich szpitali

Świątecznie przez świat z Radiem Kielce

Planujesz wręczyć żywy prezent pod choinkę? Prawdopodobnie popełniasz błąd

Prokuratura nie dopatrzyła się przestępstwa

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • RAMÓWKA
  • AUDYCJE RADIA KIELCE
  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • PATRONATY RADIA KIELCE
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • ABONAMENT RTV
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
  • REGULAMIN KONKURSÓW
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • WARUNKI KORZYSTANIA
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PATRONATY RADIA KIELCE
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLKRADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.