niedziela, 8 czerwca 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Na świętego Marcina najlepsza gęsina. Sztetl w Chmielniku przypomina o tradycji [PRZEPIS]

Dorota Klusek
2020-11-11 13:30
4 min. czytania
A A
Opatów. „Gęsina na Świętego Marcina” / Emilia Sitarska / Radio Kielce

Opatów. „Gęsina na Świętego Marcina” / Emilia Sitarska / Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Na świętego Marcina najlepsza gęsina – przypomina o tym w swoim najnowszym cyklu edukacyjnym Ośrodek Edukacyjno-Muzealny Świętokrzyski Sztetl. Na stronie internetowej instytucji będzie można znaleźć wiele ciekawostek, nie tylko kulinarnych.

Czytaj również

Poznaliśmy laureatkę Świętokrzyskiej Nagrody Literackiej

Poznaliśmy laureatkę Świętokrzyskiej Nagrody Literackiej

2025-06-07
Harcerze wypoczywają nad zalewem w Cedzynie

Harcerze wypoczywają nad zalewem w Cedzynie

2025-06-07

– Będzie to oferta cykliczna, w formule cotygodniowej lub comiesięcznej, dla starszych i młodszych – mówi Agnieszka Dziarmaga, kierująca Świętokrzyskim Sztetlem.

– Zaczynamy od potraw kuchni żydowskiej, od pieczonej gęsi. Przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego z nami bloga. „11 listopada, a wiadomo, że na świętego Marcina najlepsza gęsina”. Ponadto Żydzi chmielniccy słynęli z wielkich, doborowych tuczarni gęsi. Chmielnik w ogóle słynął z gęsi, więc od tego zaczynamy – podkreśla.

Przepis inspirowany kuchnią żydowską ma się pojawiać co tydzień. W planach są także inne ciekawostki.

– Będą filmy – to nowość u nas. Do naszego zespołu dołączyła judaistka Justyna Morawska, która jeszcze w listopadzie przygotuje cały cykl dotyczący zwyczajów pogrzebowych. Filmowo zaprosimy do mykwy (zbiornik z bieżącą wodą – przyp.red.). Nasza mykwa jest w rękach prywatnych, ale właściciel udostępnił ją nam na potrzeby przygotowania filmu – dodaje Agnieszka Dziarmaga.

Stare fotografie sztetla będą w stałym cyklu zestawiane z aktualnymi. Edukatorzy przygotują także szereg niepublikowanych dotąd wspomnień. W comiesięcznej odsłonie klimaty sztetla, w ramach cyklu „Ze sztuką na ty”, zostaną przypomniane w rysunkach prace znakomitego artysty plastyka Wojciecha Książka.

Będzie także miejsce na literaturę. Zespół w składzie: Agnieszka Dziarmaga, Edyta Ślusarczyk, Justyna Morawska, Michał Brzoza zaprasza co tydzień do „Klubu fajnej książki”, gdzie znajdą się m.in. recenzje publikacji traktujących o polskich Żydach, ich miejscu w pamięci, kulturze i nauce. Będą dotyczyć czasów współczesnych i historii.

Te wszystkie działania można śledzić na stronie internetowej oraz na Facebooku Świętokrzyskiego Sztetla.

GĘSINA Z JABŁKAMI W SOSIE WŁASNYM:

Składniki (dla 4 osób):

1 gęś bez podrobów o wadze ok 4-4,5 kg (jeżeli jest mrożona, wcześniej należy ją rozmrozić)

400-500 ml soku jabłkowego

1 kg jabłek (najlepsze są kwaśne, np. szara reneta, ale mogą być dowolne)

1 łyżka soli

3-4 czubate łyżki suszonego majeranku (ok 1 opakowanie)

1 czubata łyżka pieprzu ziołowego

Wykonanie:

Jeśli gęś jest zamrożona, należy ją dokładnie rozmrozić – kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej lub dwa dni w lodówce. Do gęsi zazwyczaj dodawany jest woreczek z podrobami. Znajduje się on w środku tuszy. Należy go wyjąć i odłożyć do zamrożenia – w tym przepisie nie będzie potrzebny. Gęsie podroby nadają się m.in. na pasztet.

Gęś pokroić nożycami do drobiu (ewentualnie ostrym nożem) na sześć kawałków: w pierwszej kolejności odciąć skrzydła, następnie udka. Gruczoł kuprowy należy odciąć i wyrzucić. Korpus przekroić na pół. Gęsiej słoniny nie wolno wyrzucać. To najzdrowszy tłuszcz – badania we Francji wykazały, że osoby spożywające tłuszcz gęsi, rzadziej zapadają na chorobę wieńcową serca.

Pokrojone kawałki obsypać solą oraz dużą ilością majeranku i pieprzu ziołowego.

Jabłka obrać, wydrążyć nasienie i pokroić na ćwiartki lub ósemki.

Do dużej gęsiarki lub naczynia żaroodpornego (o objętości 8 l) wyłożyć kilka kawałków jabłek oraz wlać sok jabłkowy. Jeżeli nie mamy zbyt dużego naczynia żaroodpornego, można wykorzystać dwa mniejsze. Wówczas należy równomiernie porozkładać składniki w każdym naczyniu: po jednym skrzydełku, po jednym udku, po jednej połówce korpusu i gęsiej słoniny w każdym naczyniu. Pomiędzy kawałkami gęsi umieścić jabłka. Przykryć i piec w temperaturze 190°C przez ok 4 godziny – na 1 kg drobiu przypada 1 godzina pieczenia. Gdy gęś pieczemy w dwóch naczyniach, czas pieczenia możemy skrócić do 2,5-3 godzin. W trakcie pieczenia gęś wytopi swój tłuszcz, a poziom płynu powinien przykryć mięso. Gdyby tak się nie stało, należy dolać soku jabłkowego. Przez cały czas drób powinien gotować się w pyrkającym sosie. Danie jest gotowe, gdy mięso jest miękkie i z łatwością odchodzi od kości.

Wyjąć z piekarnika. Wytopiony tłuszcz zebrać i po wystudzeniu przechowywać w lodówce. Jest to najlepszy tłuszcz do smażenia.

Propozycja podania:

Ugotowane w całości ziemniaki polać gęsim tłuszczem i zrumienić w piekarniku. Ewentualnie jako dodatek można użyć ulubioną kaszę, np. kuskus lub pęczak.

Jako surówka idealnie pasuje ta z czerwonej kapusty Składniki: poszatkowana czerwona kapusta, jabłko, pokrojone suszone śliwki, garść posiekanych orzechów włoskich, winegret z oliwy, majonezu, miodu, octu, soli i pieprzu.

Przepis wykorzystano ze strony Smak Odzyskany.

Tagi: Świętokrzyski SztetlKIELCEChmielnik

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Poznaliśmy laureatkę Świętokrzyskiej Nagrody Literackiej
ZDJĘCIA

Poznaliśmy laureatkę Świętokrzyskiej Nagrody Literackiej

2025-06-07
Harcerze wypoczywają nad zalewem w Cedzynie
ZDJĘCIA

Harcerze wypoczywają nad zalewem w Cedzynie

2025-06-07
Wzmożone wyjazdy strażaków. Powodem szkody po nawałnicy

Wzmożone wyjazdy strażaków. Powodem szkody po nawałnicy

2025-06-07
W obecności rodziny wypowiedzieli najważniejsze słowa
ZDJĘCIA

W obecności rodziny wypowiedzieli najważniejsze słowa

2025-06-07
Dzieci rywalizowały w „Cyklofrajdzie"
ZDJĘCIA

Dzieci rywalizowały w „Cyklofrajdzie”

2025-06-07
„Biała sobota" w Świętokrzyskim Centrum Onkologii

„Biała sobota” w Świętokrzyskim Centrum Onkologii

2025-06-07
21.10.2023. Kielce. Test Coopera dla Wszystkich / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Test Coopera to próba dla wszystkich. Każdy może sprawdzić swoją tężyznę fizyczną

2025-06-07
Podziękują rodzinom zastępczym i zawodowym

Podziękują rodzinom zastępczym i zawodowym

2025-06-07
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Auto wjechało w grupę rowerzystów

Poznaliśmy laureatkę Świętokrzyskiej Nagrody Literackiej

Harcerze wypoczywają nad zalewem w Cedzynie

Tragedia na S7. W karambolu śmierć poniosła kierująca jednego z aut

Mężczyzna przygnieciony przez ciągnik

Minister przyjedzie porozmawiać z rolnikami o stratach spowodowanych przez burze

Jak zapanować nad krnąbrnym pupilem? Radzili eksperci

Wzmożone wyjazdy strażaków. Powodem szkody po nawałnicy

Dąb Partyzantów – milczący świadek trudnej historii

Festiwal winno-serowy w Sandomierzu przyciąga turystów

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLK RADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.