We wrześniu dojrzewają owoce derenia. Ta wartościowa roślina na nowo zyskuje popularność na naszych stołach.
Uprawa derenia jest prosta. Drzewo dorasta do 4 – 5 metrów wysokości. Jest odporne na suszę i lubi miejsca słoneczne. Jak mówi Radosław Koniarz, leśnik i ogrodnik z zamiłowania, dereń rośnie i owocuje nawet 300 lat. Co ciekawe, ciągle podnosi swój plon. Nawet ze starego drzewa można zebrać do 150 kilogramów owoców. Nie ma przerw w owocowaniu, a są one bardzo wartościowe. Mają dużo witamin, służą do przygotowywania przetworów, głównie galaretek i nalewek.
– W dawnej Polsce szlachcic zanim zaczął budować dom, najpierw sadził derenia, bo na owoce trzeba poczekać około pięciu lat – mówi ogrodnik.
Dereń daje też pierwszy kwiatowy nektar, który odżywia pszczoły po zimie. Zdaniem Radosława Koniarza, jesień to dobry czas na sadzenie drzew i krzewów, w tym również derenia.
– Na początku jesieni, kiedy ustaje wegetacja, roślina ma czas na zakorzenienie się w glebie, a wiosną sama sobie wybierze czas wzrostu – wyjaśnia.
Kilogram owoców derenia kosztuje od 20 do 25 zł.