Pigoły, gomółki z Kowali, wątróbka po żydowsku, chrzanica, czy nalewka miodowa – przepisy między innymi na te regionalne smakołyki znalazły się w książce kulinarnej online „Świętokrzyskie Smaki”, którą specjalnie na tegoroczną majówkę przygotowało Muzeum Wsi Kieleckiej.
W minionych latach majówka oznaczała wielką inaugurację sezonu turystycznego w skansenie w Tokarni – mówi Beata Ryń, rzecznik muzeum.
– Otwieraliśmy sezon imprezą „Świętokrzyski Festiwal Smaków” i to rzeczywiście była ulubiona impreza mieszkańców województwa świętokrzyskiego, ale także gości, którzy do nas przyjeżdżali nawet z zagranicy. Ale nie dziwi nas to, bo można było spotkać kilkuset wystawców z przepysznymi potrawami, również z produktem lokalnym, takim jak sery, miody. Było przepysznie i tym się charakteryzował festiwal smaków. Były konkursy kulinarne, na „pierogożercę”, do tego dużo śpiewu, fantastycznej zabawy, ale przede wszystkim to było święto świętokrzyskich kulinariów – zaznacza.
Ponieważ Park Etnograficzny w Tokarni jest jeszcze zamknięty z powodu epidemii koronawirusa, w tym roku takie spotkanie nie jest możliwe. W zamian pracownicy muzeum przygotowali książkę kulinarną online „Świętokrzyskie smaki”. Zebrali przepisy na unikatowe potrawy, które przez minione lata były przesyłane na konkursy kulinarne. Część z nich realizowana była podczas warsztatów, niektóre pochodzą z opracowań naukowych i etnograficznych, które ukazały się nakładem Muzeum Wsi Kieleckiej. W książce znajdują się także ciekawostki na temat historii świętokrzyskiej kuchni.
Beata Ryń przyznaje, że ta publikacja może też zmienić sposób myślenia o świętokrzyskiej kuchni.
– Zwykle jest ona bardzo źle odbierana przez osoby, które jej nie znają, spoza regionu. Mówi się, że to była biedna kuchnia, oparta głównie na kapuście, ziemniaku i kaszy. Jest to nieprawdą. My w tej książce usiłujemy pokazać, że była to też kuchnia niesamowicie wykwintna – zdradza.
Do wydawnictwa zostało dołączonych sześć filmów instruktażowych, na których mistrzowie kuchni: Mirosław Ciołak i Robert Kopacz wraz z uczestniczkami warsztatów z gospodarstw agroturystycznych pokazują, jak wykonać i pięknie podać regionalne potrawy.
Książka jest już dostępna na stronie Muzeum Wsi Kieleckiej.
 M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20
 M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20           
  
 

![PIAST GLIWICE - KORONA KIELCE [ZAPIS RELACJI] - Radio Kielce 18.10.2025. Kielce. Mecz 12. kolejki PKO BP Ekstraklasy: Korona Kielce - Górnik Zabrze / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce](https://radiokielce.pl/wp-content/uploads/2025/10/5J5A8031-120x86.jpg)

![PIAST GLIWICE - KORONA KIELCE [ZAPIS RELACJI] - Radio Kielce 18.10.2025. Kielce. Mecz 12. kolejki PKO BP Ekstraklasy: Korona Kielce - Górnik Zabrze / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce](https://radiokielce.pl/wp-content/uploads/2025/10/5J5A8031-350x250.jpg)






 
  
 
