Początek maja to dobry czas na zbiór mniszka lekarskiego. Ta niepozorna roślina posiada wiele właściwości zdrowotnych. Wspiera m.in. pracę wątroby, nerek i układu odpornościowego.
Mniszek można spożywać pod różnymi postaciami. To doskonały dodatek do sałatek, czy syrop na przeziębienie – mówi Justyna Pargieła, specjalista w dziedzinie zielarstwa.
– Bardzo dobrze sprawdza się jako słodzik. Z kolei w formie syropu poprawia odkrztuszanie przy różnego rodzaju infekcjach dróg oddechowych, a rozcieńczony z wodą poprawia odporność - dodaje zielarka.
Można go zbierać przez większa część roku zaznacza Justyna Pargieła i zachęca, aby wprowadzać mniszek nie tylko do naszej apteczki, ale również stosować w kuchni.
– Ja na przykład kiszę pączki mniszka, które traktuję jako namiastkę kaparów. Kiszę też łodyżki, które są bardzo atrakcyjnie wyglądającą i smaczną przekąską – mówi zielarka.
Roślina ta łagodzi również bóle miesiączkowe.