Sok z brzozy tzw. oskoła ma liczne właściwości lecznicze. Najcenniejszy jest ten pozyskiwany z pnia drzewa, który zawiera najwięcej witamin i soli mineralnych. Działanie zdrowotne ma także sok wyciśnięty z liści, czy dojrzewających pączków brzozy. Właśnie teraz jest najlepszy moment na pozyskiwanie tej substancji.
Jak informuje ziołoznawca Justyna Pargieła, sok z brzozy to naturalny sposób na wzmocnienie odporności.
– Sok z brzozy ma wysokie wartości odżywcze. Zawiera bardzo dużo mikroelementów i witamin. Ponadto na wiosnę oczyszcza nasz organizm z toksyn – mówi.
Sok z brzozy pozyskuje się w zależności od pogody od połowy marca do połowy kwietnia, zanim drzewa wypuszczą liście. Jak dodaje Justyna Pargieła można naciąć gałązkę lub nieznacznie nawiercić pień na głębokość od jednego do trzech centymetrów i podstawić butelkę z rurką, aby sok powoli spływał napełniając naczynie.
– Po zakończonej czynności warto zatkać otwór ułamaną gałązką – dodaje.
Jak informuje Kamil Kubicki z Nadleśnictwa Barycz, leśnicy nie obserwują zjawiska nawiercania drzew. Zdarzają się pojedyncze przypadki, ale nie kwalifikuje się ich jako szkodzenie drzewostanowi brzozy.
– Takie niewielkie nawiercenia nie szkodzą drzewom – mówi.