W wielu miastach urzędy zamieszczają na swoich stronach internetowych informacje o dotyczącą lokali, które oferują dostawę jedzenia do domu.
KIELCE
Urzędnicy miejscy idą na ratunek kieleckim restauracjom. Ratusz uruchomił stronę z listą lokali, które oferują dostawę jedzenia do domu. Na portalu znajdują się podstawowe informacje, takie jak adres czy numer telefonu. Dostępne jest również menu, a lokal zaznaczony jest na mapie. Portal nie oferuje jednak samodzielnego dowozu z lokali, które takiej opcji nie mają zapewnionej we własnym zakresie.
Jak mówi rzecznik prezydenta Kielc Tomasz Porębski celem powstania takiej listy jest pomoc kieleckim restauratorom, którzy w sytuacji zagrożenia koronawirusem mają problemy finansowe związane z brakiem klientów. Dodaje, że portal już teraz cieszy się dużą popularnością. Aby być uwzględnionym na liście, restauracja musi zgłosić się sama. Rejestracja jest darmowa. Zarówno formularz zgłoszeniowy, jak i lista kieleckich restauracji z możliwością dowozu jedzenia do domu znajduje się pod adresem nawynos.kielce.eu.
BUSKO-ZDRÓJ
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia popularna pizzeria 105 przy Placu Zwycięstwa w Busku-Zdroju realizuje tylko zamówienia z dostawą oraz odbiorem osobistym. Pracownicy przestrzegają wszystkich zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. W #Stopiątce możecie zamówić i zapłacić online.
Z kolei od 16 marca aż do odwołania Restauracja Grand również serwuje dania wyłącznie na wynos. Menu znajduje się na stronie internetowej restauracji. Co zrobić żeby zamówić? Wystarczy zadzwonić. Odbiór osobisty lub dowóz.
Salę konsumpcyjną do odwołania zamknęli także właściciele Shiru Sushi. Mieszkańcy mogą skorzystać z opcji „odbiór osobisty” lub „na dowóz”. Właściciele informują, że na bieżąco dezynfekują powierzchnię produkcyjne oraz samochód do dostawy.
Ze względu i w trosce o bezpieczeństwo restauracja Gościniec jest nieczynna do odwołania. Istnieje możliwość zamawiania dań na wynos z odbiorem własnym każdego dnia od 7.00-13.00.
Z kolei Krówka i Połówka – realizuje zamówienia na dowóz. Pracownicy zachęcają do opłacania zamówień online przez portal pyszne. Pl Wówczas dostawa może odbyć się bezkontaktowo – zamówienie zostanie zostawione pod drzwiami.
JĘDRZEJÓW
W Jędrzejowie kilka z istniejących lokali gastronomicznych w tym restauracji i jadłodajni w obecnej sytuacji zdecydowało się, aby robić jedzenie na wynos lub na dowóz. Jednym z takich lokali jest Restauracja Relaks, która funkcjonuje w okolicy jędrzejowskiego zalewu.
Jak mówi menager restauracji Bożena Równicka w obecnej trudnej sytuacji starają sobie na razie radzić bazując na obiadach na wynos lub na dowóz. Nie ukrywa, że odnotowują przychody mniejsze o ponad 70 proc. Jak dodaje, to przede wszystkim dowozy do stałych klientów, w tym wielu starszych ludzi. Jak zapewnia, sprzedając obiady zachowują wszystkie środki ostrożności. Do ich lokalu klienci nie mogą wchodzić, jedzenie w opakowaniach jednorazowych jest wynoszone klientowi przed lokal. W większości są to jednak obiady na dowóz. Kierowca wyposażony jest w rękawiczki i środki dezynfekujące, a terminale płatnicze dezynfekowane.
Jak informuje Grażyna Chabuz z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Jędrzejowie właściciele lokali w Jędrzejowie stosują się do przepisów jakie obecnie w Polsce obowiązują tzn. sprzedają tylko jedzenie na wynos lub na wywóz. Wszystko z zachowaniem daleko idących środków ostrożności. Jak mówi, dotychczas nie otrzymali żądanego telefonu z interwencją, aby te zasady były łamane.
KAZIMIERZA WIELKA
W związku z zaistniałą sytuacją od 13 marca do odwołania działalność zawiesiła także popularna pizzeria Retro w Kazimierzy Wielkiej. Sala lokalu jest zamknięta. Zamówienia przyjmowane są na wynos i wyjazd w godzinach od 11 do 16.
W związku z rozporządzeniem również Komoda Smaku w Kazimierzy Wielkiej przyjmuje tylko zamówienia na wynos. Właściciel lokalu apeluje, aby przy zamówieniu poinformować personel do jakiej kwoty należy wydać pieniądze. Pieniądze będą wydawane i odbierane w jednorazowych woreczkach typu HDPE. Kilka dni temu w związku z epidemią została uruchomiona specjalna strona internetowa, za pośrednictwem, której możemy złożyć zamówienie online. Lokal uruchomił także płatność online oraz płatność poprzez mobilny terminal. Więcej informacji na stronie restauracji.
Większość restauracji i punktów gastronomicznych ma swoje strony internetowe, a także fanpage na portalach społecznościowych, na których na bieżąco można śledzić menu na dany dzień i godziny funkcjonowania.
KOŃSKIE
Mimo możliwości dowozu jedzenia w koneckich restauracjach spadła liczba zamówień nawet o 80 procent. Konecczanie wolą sami przygotowywać sobie jedzenie w czasie epidemii koronawirusa. Marek Sadowski, właściciel lokalu „Markowe Pierogi”, podkreśla, że również przed epidemią w głównej mierze oferowano jedzenie na wynos, ale w ostatnim tygodniu liczba zamówień spadła o 80 procent.
– Coś się dzieje, ale nie ma porównania do tego, jak funkcjonowaliśmy w normalnych warunkach. U nas można płacić kartą i zamawiający korzystają z tej opcji – mówi.
Michał Szewczyk, właściciel pizzerii „Piecownia”, informuje, że jego lokal nie oferuje dowozu, ale można zamówić tradycyjną pizzę telefonicznie i odebrać w restauracji, co jak podkreśla jest bezpieczniejsze dla każdego.
– Wydaje mi się, że bezpieczniejszy jest odbiór własny. W sytuacji kiedy kurier dowozi na miejsce ma kontakt z większą liczbą osób w czasie dowozu, przemierza na przykład klatki schodowe. W przypadku odbioru na miejscu kontakty ograniczone są do minimum – podkreśla.
Restauracje i pizzerie skróciły czas pracy, część jest czasowo zamknięta. W Końskich funkcjonuje około 30 punktów gastronomicznych.
OSTROWIEC ŚW.
Wiele lokali gastronomicznych z Ostrowca Świętokrzyskiego już wcześniej świadczyło usługę jedzenia na wynos. Po ogłoszeniu ogólnopolskiej kwarantanny, gdzie większość mieszkańców miasta pozostaje w domach, restauracje, pizzerie i inne lokale ograniczają obsługę bezpośrednią. Oferują natomiast jedzenie na wynos z dodatkowymi obostrzeniami. Część lokali korzysta ze wsparcia portalu Pyszne.pl, które umożliwia opłacenie zamówienia online. Wiele lokali opracowało własne środki ostrożności. Zamówienia opłacane są w sposób bezgotówkowy, a dostawcy zostawiają jedzenie przed mieszkaniami i informują o dostawie dzwonkiem. Dostawcy używają rękawiczek, stale dezynfekują ręce, samochody czy termosy.
PIŃCZÓW
Od 14 marca na terenie Ponidzia wszystkie restauracje i punkty gastronomiczne musiały ograniczyć swoją działalność. Niektóre lokale ze względu na ryzyko zarażenia koronawirusem zamknęły swoje podwoje, inne wydają posiłki na wynos lub na dowóz.
Popularna w Pińczowie restauracja Hamer Lunch, położona w samym centrum miasta wprowadziła do odwołania zakaz spożywania posiłków na miejscu. Właściciel Paweł Hamerlak podjął decyzję o realizacji zamówień jedynie na wynos. Zamówienia z dowozem lub poprzez odbiór osobisty realizowane są w punkcie. Właściciel podkreśla, że pracownicy lokalu stosują się do wytycznych o „do wskazówek przekazywanych przez krajowe i światowe autorytety, organizacje”. Zachowują także wszelkie środki ostrożności tj. płatności BLIK lub poprzez płacenie kartą zbliżeniowo. Codziennie na fecebookowym profilu restauracji pojawia się informacja o zestawie dnia.
Podobnie funkcjonuje pińczowska Restauracja Kwadrans.
Decyzję o całkowitym zawieszeniu działalności podjął natomiast właściciel pińczowskiej Głodzilli. Od 14 marca lokal jest nieczynny. Łukasz Niebudek – właściciel puntu, w rozmowie z Radiem Kielce poinformował, że od jutra Głodzilla wznawia działalność. Jak mówi, pracownicy lokalu są już gotowi, aby w sposób bezpieczny i zgodnie z obowiązującymi zasadami uruchomić obiekt. Jak dodaje, posiłki będą wydawane na wynos poprzez specjalne okienko bez możliwości wejścia do budynku. Posiłki będą dostarczane także na dowóz.
SANDOMIERZ
W Sandomierzu 13 lokali gastronomicznych prowadzi swoją działalność w ograniczonym ze względu na epidemię zakresie dowożąc swoje dania pod wskazany adres lub oferując ich odbiór w swojej siedzibie. W zdalny sposób można zamówić m.in. pizzę, dania obiadowe, sałatki, kebaby i burgery. Wszystkie punkty zostały zobowiązane przez Powiatową Stację Sanitarno- Epidemiologiczną do przestrzegania w najwyższym stopniu norm sanitarnych.
DOSTAWY JEDZENIA REALIZOWANE SĄ PRZEZ:
Hotel Pod Ciżemką, tel. 662 403 142, godz. 11:00 – 18:00, dowóz tylko na terenie Sandomierza lub odbiór osobisty w lokalu przy ul. Rynek 27 w Sandomierzu
Bistro Podwale, tel. 697 182 084, godz. 12:00 – 18:00, dowóz lub odbiór osobisty w lokalu przy ul. Podwale Dolne 8 w Sandomierzu
Pizzeria Zielony Domek, tel. 15 832 32 32, godz. 11:00 – 21:30, dowóz lub odbiór osobisty w lokalu przy ul. Słowackiego 2a w Sandomierzu
Festive Sandomierz (kuchnia libańska), tel. 515 835 070, godz. 10:00 – 22:00, dowóz lub odbiór osobisty lokalu przy ul. Armii Krajowej 10/1A w Sandomierzu (Galeria Królewska)
Pizzeria Altematytva, tel. 15 832 80 15, godz. 12:00 – 22:00, dowóz lub odbiór osobisty w lokalu przy ul. Baczyńskiego 18a w Sandomierzu
Pizzeria Tratoria „Aspromonte” di Calabria, tel. 15 814 15 55, godz. 12:00 – 21:00, tylko odbiór osobisty w lokalu przy ul. Mickiewicza 36 w Sandomierzu
Grill-Solo, tel. 15 832 01 75, godz. 10:30 – 21:00, na dowóz
PAKAM, tel. 512 317 097, godz. 5:00 – 9:00 (poranne), na dowóz
Pizzeria Trattoria, tel. 15 832 05 00, godz. 12:00 – 22:00, dowóz lub odbiór osobisty w lokalu przy ul. Maclejowskiego 12 w Sandomierzu
Świat Pierogów, tel. 663 288 300, godz. 11:00 – 17:00, odbiór osobisty w lokalu przy ul. Sokolnickiego 10 w Sandomierzu
Jadłodajnia ROMANA, tel. 785 785 000, godz. 11:00 – 16:00, na dowóz
MAC Zakąski, tel. 503 364 700, godz. 10:00 – 17:00, dowóz lub odbiór osobisty przy parkingu obok Bramy Opatowskiej.
STARACHOWICE
W Starachowicach została stworzona lista lokali gastronomicznych, które świadczą usługi z dowozem na miejsce. To rozwiązanie na czas, kiedy nie wolno prowadzić zwykłej działalności w lokalach. Z pomocą restauratorom przyszedł urząd miasta. Na jego stronie internetowej jest wykaz restauracji i punktów gastronomicznych, które dowożą jedzenie do domu. Taka forma wsparcia dla lokalnych przedsiębiorców jest ważna dla ich przetrwania podczas stanu epidemii i związanych z nim ograniczeń. Do listy wciąż się można dopisywać, jeżeli lokal chce być na tej liście umieszczony, trzeba napisać na adres: promocja@starachowice.eu (w tytule wiadomości napisz „dane lokalu gastronomicznego”). Umieszczenie danych na stronie urzędu miasta jest bezpłatne.
DOSTAWY JEDZENIA DO DOMÓW REALIZOWANE SĄ PRZEZ:
Bar Monetka – zupy, drugie dania, tel. 884 347 484, www.facebook.com/Bar-Monetka-301446166714899, dowóz płatny
Bar Pod Trójką – pizza, drugie dania, tel. 507 055 107, www.pod-trojka.pl
Buffalo Wings Starachowice – burgery, wrapy, wingsy, tel. 41 275 00 00 lub 783 745 654, www.facebook.com/buffalo.wings.stce dowóz płatny
Bar „Żarcik” Wąchock – kebaby, burgery, zapiekanki, naleśniki, tel. 607 100 810 lub 605 588 551, www.facebook.com/BarZarcik/, dowóz płatny, bar realizuje dowozy na terenie Starachowic
Good food Point – panini, kebab boxy, hot-dogi, hamburgery, zestawy nuggets, sałatki z kurczakiem, tel. 510 205 655, www.facebook.com/GOOD-food-POINT-115951783283579, dowóz powyżej 16 zł, koszt dowozu na terenie Starachowic 4 zł
Hotel Europa – kuchnia śródziemnomorska, tel. 41 276 78 00 lub hotel@europa-hotel.pl, www.europa-hotel.pl/strefa-biznesu/gastronomia/restauracja-srodziemnomorska
Kebab Ali Baba – kebab, tortilla, tel. 792 547 101
Kebab w Kamienicy – kebab, zapiekanki, tel. 692 058 424, www.facebook.com/Kebab.W.Kamienicy, dowóz płatny
Krówka i Połówka – burgery, tel. 576 749 892, www.krowkaipolowka.pl, dowóz płatny
Magburger – fast food, pizza, tel. 41 274 48 88, www.magburger.pl, dowóz płatny
Miód Malina Starachowice – sałatki, zupy, drugie dania, tel. 531 386 250, www.facebook.com/miodmalinastarachowice, dowóz płatny
Pizzeria Balbinka – kuchnia włoska, pizza, tel. 883 034 288, www.facebook.com/PizzeriaBalbinka, dowóz płatny
Pizzeria Galaktyka – pizza, tel. 507 603 320 lub 505 811 281, www.galaktykastarachowice.pl, dowóz płatny
Pizzeria Gruby Benek – kuchnia włoska, pizza, tel. 41 241 21 21, www.grubybenek.pl/restauracja/starachowice, dowóz płatny
Pizzeria Jocker – pizza, tel. 725 311 711, www.jockerpizza.pl, dowóz płatny
Pizzeria Paradiso – kuchnia włoska, pizza, sałatki, tel. 41 274 37 25, www.paradiso-starachowice.pl, dowóz płatny
Pub Strych – pizza, dania tradycyjne, sałatki, tel. 41 273 03 03 lub 502 273 333, www.conaobiad.pl, dowóz płatny
Restauracja Merkury – kuchnia polska, tradycyjna, tel. 41 275 35 61, www.restauracja-merkury.pl, dowóz płatny (791 071 005 Artur)
SushiTO – kuchnia japońska, tel. 735 736 924, www.facebook.com/sushitostce/
U dużego Kowboja – skrzydełka kurczaka, fast food, tel. 41 274 11 00, www.uduzegokowboja.pl, dowóz płatny (od 35 zł bezpłatny)
Złoty kurczak. Słyk Grzegorz – dania z różna, tel. 41 275 47 84, dowóz płatny (5 zł na terenie miasta)