W tłusty czwartek tradycyjnie od rana w Opatowie trwa oblężenie niewielkiej cukierni „u Szarego” w bezpośrednim sąsiedztwie Rynku. Wszystko przez wyjątkowe pączki, które produkowane są tam od 1966 roku.
Niektórzy w cukierni byli już przed 7.00 rano. Jak mówią, „U Szarego” pączki są najlepsze. Komu zależało na świeżych pączkach, wstał wcześniej niż zwykle.
– Kupiłem 50 pączków dla pracowników. Jadę do Ostrowca, bo tam mam firmę, słyszałem, że są tu najlepsze pączki, więc zajechałem – mówi jeden z mężczyzn, który po raz pierwszy w ogóle zdecydował się na tak poważny zakup w opatowskiej cukierni.
Inni z kolei podkreślają, że co roku kupują słodkie wypieki „U Szarego”.
– Bo są najlepsze – mówią wszyscy zgodnie.
Dodają, że tradycję trzeba podtrzymywać i raz w roku można stanąć w kolejce.
Na tyłach cukierni praca wre. Pracuje cała rodzina, ojciec założyciel cukierni wraz z dwoma synami oraz brat cioteczny z Radomia. Z pozostałymi pracownikami i uczniami sześć osób. Jeden z braci Waldemar Szary informuje, że przygotowania trwały od czwartej rano w środę.
– Ciasto jest wyrabiane, musi chwilę odleżeć, znowu jest przerabiane, potem dzieli się na prasy, które są przecinane, następnie formuje się pączki – wyjaśnia Waldemar Szary.
Podkreśla, że pączki wyrabiane są tylko ręcznie, nie ma maszyn pomocniczych.
– Zrobimy od 11 do 14 tys. pączków – informuje Waldemar Szary.
Cukiernia od 2012 roku znajduje się na liście Kulinarnego Dziedzictwa. Jak przyznaje drugi brat Jarosław Szary, to wyróżnienie wiele dało.
– Bardzo dużą mamy promocję. W Internecie, w broszurach i to spowodowało, że wzrosła nam sprzedaż głównie pączków, ale nie tylko – dodaje.
Cukiernia „U Szarego” jest jedną z najstarszych w regionie. Jak podkreślają właściciele, w swojej recepturze opierają się na naturalnych składnikach i prawdziwych wiejskich jajkach. Poza tłustym czwartkiem cukiernia sprzedaje od 600 do 1000 pączków dziennie.
 M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20
 M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20           
  
 


















 
  
 
