Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie inauguruje realizację prozdrowotnego projektu, który zapobiegać ma nadwadze i otyłości u dzieci.
Uczelnia chce opracować i wdrożyć innowacyjną technologię produkcji przetworów warzywno-owocowych nowej generacji.
Będą one wzbogacone błonnikowym preparatem ze skrobi ziemniaczanej o właściwościach prebiotycznych. Ten preparat opracowali naukowcy Uniwersytetu Jana Długosza we współpracy z naukowcami Politechniki Łódzkiej. Teraz trzeba go zastosować w diecie codziennej, przygotować produkt po który dzieci będą chętnie sięgać i oczywiście poddać badaniom klinicznym, podkreśla kierownik projektu, prof. Janusz Kapuśniak z Uniwersytetu Jana Długosza w Częstochowie.
Projekt, który wpisuje się w zagadnienia technologii żywności i żywienia, medycyny i zdrowia publicznego ma bardzo duże znaczenie dla uczelni, dodaje prof. Janusz Kapuśniak.
Projekt, którego budżet wynosi blisko 7,5 mln złotych realizowany będzie przez 3 lata. Jest największym w historii uczelni projektem badawczo- rozwojowym, otrzymał dofinansowanie z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.