„W dobrej kuchni nie jest ważne to co się gotuje, natomiast ważne jest, czy nam to smakuje” – tak brzmi tegoroczne motto Junior Culinary Cap – ogólnopolskiego konkursu gastronomicznego, który organizuje w Kielcach Fundacja Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.
Konkurs ma propagować wiedzę o historii gastronomii w Polsce oraz doskonalić umiejętności kulinarne uczniów. Jest adresowany do młodych ludzi, w wieku 13-21 lat. Do 17 stycznia osoby zainteresowane udziałem powinny przesłać kapitule przepis wraz ze zdjęciem potrawy konkursowej. W recepturze muszą znaleźć się: filet z kaczki i warzywa korzeniowe – mówi Tomasz Soczumski, szef kuchni.
– Kaczka nie jest łatwa do przygotowania, na pewno wymaga wiedzy i umiejętności, by dobrze ją zrobić i ładnie podać. Ten rodzaj mięsa dawniej królował na polskich stołach i do dziś świetnie się sprawdza. Pozostawia też duże pole do popisu autorowi dania – podkreśla Tomasz Soczumski.
Twórcy najlepiej ocenionych receptur zostaną zaproszeni do drugiego etapu konkursu, który odbędzie się 5 lutego w Kielcach. Uczniowie będą przygotowywać na żywo wcześniej zgłoszone dania dla kilkuosobowego jury.
– Początkujący kucharze będą gotować pod presją czasu, co jest doskonałym sprawdzianem przed podjęciem zawodu – mówi Tomasz Soczumski. – Sam, gdybym zaczynał karierę, na pewno wziąłbym udział w tym przedsięwzięciu. To przedsmak tego, co kucharzy czeka później na co dzień – walka ze stresem, z czasem. Poza tym to po prostu ciekawe, inspirujące doświadczenie – podkreśla.
Potrawy ocenią szefowie kuchni z całej Polski, uznani w branży gastronomicznej. Przewodniczącym jury będzie Tomasz Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny, właściciel znanej warszawskiej restauracji.