Obowiązkowo: makowiec, sernik i pierniki – bez tych łakoci nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia. W cukierniach w regionie jest w tej chwili ogromny ruch. Dobrze sprzedają się zarówno tradycyjne bożonarodzeniowe wypieki, jak i bardziej wyrafinowane ciasta.
W Świecie Słodyczy w Kielcach święta widać już na początku grudnia. Co roku staramy się przygotować wyjątkową aranżację, by cieszyła oko naszych klientów i wprowadzała magiczny klimat – mówi Lidia Broniś, szef produkcji w cukierni. Dodaje, że prace nad nią zaczynają się około miesiąca wcześniej. – Najwięcej czasu wymaga przygotowanie chatki piernikowej, bo najpierw trzeba zrobić ciasto, odstawić do leżakowania i jeszcze wyciąć drobne elementy z masy cukrowej – wyjaśnia.
Chatka piernikowa jest główną dekoracją Świata Słodyczy. Waży ponad 10 kg, jest zdobiona ręcznie robionymi figurkami – reniferami, Mikołajami, gwiazdkami i bałwankami. Zawsze po okresie świątecznym jest przeznaczana na cel charytatywny.
Świąteczne wypieki powinny cieszyć oko, ale przede wszystkim być smaczne i pachnące. W Świecie Słodyczy co roku pojawiają się nowe fantazyjne ciasta, ale największym powodzeniem cieszy się tradycja. Pierniki, makowce, serniki i keksy to podstawowe wypieki, o które co roku pyta najwięcej klientów.
Janusz Banatkiewicz, współwłaściciel firmy cukierniczej Banatkiewicz, do listy tradycyjnych wypieków dodaje piernik staropolski oblewany czekoladą i przekładany powidłami śliwkowymi. Poleca też sernik królewski z mascarpone, powidłami i bezą, który w jego cukierni jest tegorocznym hitem.
– Coraz więcej ludzi decyduje się na zakupy w cukierni, bo nie ma czasu na pieczenie ciast w domu. Poza tym zawsze jest ryzyko, że coś się w domu nie uda – zaznacza.
Ze słodkości w święta nie muszą rezygnować weganie i osoby na dietach bezglutenowych. Cukiernie i restauracje oferują łakocie, które powstają bez dodatku składników pochodzenia zwierzęcego, czy mąki pszennej. Monika Strząbała z bistro Wegemania przyznaje, że w tej chwili największym powodzeniem cieszą się wegańskie makowce, serniki jaglane i z tofu oraz tarty czekoladowe.
– Wystarczy wykorzystać olej kokosowy zamiast jajek. Jeśli dodamy mąki kukurydzianej, uzyskamy ładny, żółty kolor sernika. Na pewno ciasta wegańskie będą lżejsze, ale niekoniecznie mniej kaloryczne. Na święta nie można ze wszystkiego zrezygnować - podkreśla.
Ceny ciast w zależności od cukierni są różnorodne. Za makowiec zapłacimy średnio 38 złotych za kg, za piernik – 35 zł, a za jabłecznik 30 zł. Serniki są nieco droższe i kosztują ok 40-45 zł za kg. Za bardziej wykwintne ciasta musimy zapłacić więcej.