Ponad 30 osób wzięło udział w integracyjnym gotowaniu zorganizowanym w kuchni Caritas Diecezji Sandomierskiej w ramach Światowego Tygodnia Ubogich. W wydarzeniu uczestniczyły osoby niepełnosprawne, starsze i bezdomne z czterech placówek.
Bezdomni ze schronisk w Sandomierzu i Rudniku nad Sanem przygotowali szaszłyki drobiowe z ananasem, kanapki z pastą z awokado i łososiem oraz ptysie na deser.
Pani Maria i pan Ireneusz powiedzieli nam, że takie wydarzenie jest oderwaniem się od monotonnej codzienności, a także okazją do poznania nowych ludzi i nauczenia się czegoś nowego.
Irena Rusinek z Domu Dziennego Pobytu „Senior Wigor” w Modliborzycach stwierdziła, że wspólne gotowanie bardzo integruje ludzi. Można wymienić się przepisami i własnymi doświadczeniami kulinarnymi. Łukasz Bąk z Ośrodka „Radość Życia” powiedział, że dzięki temu wydarzeniu nauczył się gotować zupę dyniową. Dotychczas uważał, że gotowanie jest bardzo trudne.
Sylwia Domoradzka z Caritas Diecezji Sandomierskiej poinformowała, że głównym celem wydarzenia jest to, by przybliżać ludzi do siebie i zachęcać ich do dzielenia się z innymi. Przygotowane potrawy ustawiono na wspólnym stole, aby wszyscy mogli się nimi częstować.
Gotowanie odbywało się pod okiem doświadczonych kucharzy. Każda drużyna za udział w tym wydarzeniu otrzymała od Caritas Diecezji Sandomierskiej po 500 złotych.