„Ucztę z folklorem” dla osób kochających tradycyjną kuchnię i ludowe klimaty zorganizowały Urszula Nowicka i Małgorzata Pasek w Miejsko-Gminnym Domu Kultury w Końskich. Jest to ósma edycja imprezy. „Bohaterem” tegorocznego spotkania był ziemniak i związane z nim ciekawostki.
Urszula Nowicka podkreśla, że organizatorzy starają się urozmaicić spotkania z tradycją.
– Za każdym razem mamy inny temat, było ich już kilka. Jesień kojarzy się z ziemniakiem, więc tym razem to ziemniak. Jest pięknie, kolorowo, możemy zapalić ognisko, upiec ziemniaki – mówi.
Mieszkańcy Końskich mogli spróbować m.in. potraw z ziemniaka oraz gorącej grochówki. Pani Jadwidze podobała się impreza, bo lubi powrót do tradycji. Skosztowała też przygotowanych.
-W domu preferuję taką starą kuchnię – mówi
– Bardzo przyjemna atmosfera, a co najważniejsze przepyszna grochówka. Nie da się takiej ugotować na cztery osoby. Proporcje są takie, że trzeba to robić w dużym garze, żeby był smak – mówi z kolei pani Beata.
Organizatorki opowiadały ciekawostki o historii ziemniaka i jego niezwykłych właściwościach np. w walce z chorobami. Uczcie towarzyszyły występy lokalnych zespołów ludowych.