„Nasze sandomierskie kulinaria regionalne” – konkurs pod tym hasłem odbędzie się dzisiaj w Zamku Królewskim w Sandomierzu. Udział w nim wezmą reprezentacje ośmiu gmin z powiatu sandomierskiego. Głównym motywem konkursu są w tym roku grzyby.
– Reprezentacje gmin mają za zadanie dotrzeć do najstarszych przepisów z wykorzystaniem grzybów, przygotować potrawę i zaprezentować ją na naszym konkursie- powiedziała Iwona Łukawska, etnograf w Muzeum Okręgowym w Sandomierzu. Dodała, że celem konkursu jest podtrzymywanie dawnych tradycji kulinarnych. W zbiorach działu etnograficznego muzeum jest już bardzo dużo przepisów zgromadzonych z poprzednich 16 konkursów. W planach jest wydanie publikacji z tymi przepisami – dodała Iwona Łukawska.
Podczas imprezy wszystkie przygotowane dania, po ocenie dokonanej przez komisję zostaną przeznaczone do degustacji osób odwiedzających zamek.
Początek o godzinie 14.00.