Tost z sałatką ze świeżego szpinaku, kurczakiem i jajkiem w koszulce oraz owocowe smoothie – takich potraw mogli spróbować słuchacze naszej rozgłośni podczas kolejnego śniadania w ogrodzie Radia Kielce. Gotowali dla nas Ewelina Soboń i Łukasz Wasik z restauracji Żółty Słoń w Kielcach.
Tost został podany wyjątkowo. Prosta śniadaniowa potrawa cieszyła kolorami na talerzu. Do jej przygotowania potrzebujemy tostów podsmażonych na złoty kolor na klarowanym maśle. Młody szpinak mieszamy z podsmażonymi pomidorami koktajlowymi, przyprawiamy solą i pieprzem, oliwą i startą skórką z cytryny.
Wszystko układamy na talerzu. Na to kładziemy kawałki kurczaka grillowanego lub usmażonego na patelni i ugotowane w koszulce jajko. Na koniec posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Smoothie to mieszanka owoców (np. arbuz, truskawki i banan) z dodatkiem nasion chi, ziół (w naszym przypadku była to szałwia) oraz miodu i soku z limonki. Schłodzone owoce miksujemy na gładką masę, dodajemy nasiona miód i sok z limonki. Mieszamy ponownie i przelewamy do szklanek.
Kolejne „Śniadanie w ogrodzie” za tydzień.