Karkówka z żurawiną przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Rudzie okazała się najsmaczniejszą potrawą Jarmarku „Wszystkie skarby lasu”, który odbył się w Strzegomiu w gminie Rytwiany. Impreza promuje lokalne zasoby naturalne, bogactwo runa leśnego oraz potencjał mieszkańców.
Na stoiskach można było spróbować potraw i przekąsek przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich i lokalne stowarzyszenia. Był m.in. gulasz z dziczyzny, pierogi z kapustą grzybami, paszteciki, jagodzianki i pierogi z jagodami.
Zdaniem sołtysa wsi Podborek Edyty Wołowiec – takie wydarzenia są okazją do wymiany doświadczeń oraz integracji podczas przygotowywania potraw.
Podczas jarmarku Grzegorz Szymański z Małogoszcza prezentował autentyczną, dawną wiejską zagrodę, a zbój Madej opowiadał legendy świętokrzyskie. W kapsule 5 D można było oglądać filmy o województwie świętokrzyskim .
Wójt Rytwian Grzegorz Forkasiewicz powiedział, że bogata w lasy gmina wymaga szczególnej dbałości o to, by jak najdłużej zachowała swój ekologiczny charakter. Lasy są dla mieszkańców dodatkowym źródłem dochodów, do tego czyste powietrze i miejsca, w których inspiracji szukają artyści – stwierdził wójt.
Wiceminister sportu i turystyki Anna Krupka zwróciła uwagę na zespoły śpiewacze z gminy Rytwiany, które występowały na scenie podczas Jarmarku. Powiedziała, że folklor to bogactwo, które trzeba pielęgnować. To przyciąga turystów, których jest w Polsce coraz więcej. Dodała, że sama jest zwolenniczką promowania polskiego folkloru jako szczególnego elementu naszej kultury.
Głównym organizatorem imprezy było Gminne Centrum Kultury w Rytwianach, przy współpracy ze Stowarzyszeniem Inkubator Kultury i Urzędem Gminy. Impreza odbyła się w ramach projektu dofinansowanego przez Program Rozwoju Obszarów Wiejskich.